Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A boncolás szerint nem a rendőr tehet a kecskeméti fiú haláláról

2004.07.28. 18:10
Az ügyészség szerint nem lesz újabb boncolás a vasárnap, Kecskeméten, rendőri intézkedés közben elhunyt fiú halála ügyében. Az orvosszakértő szerdán bejelentette, hogy pangásos szívelégtelenség volt az alapbetegsége a fiatalembernek, a család azonban nem hisz a vizsgálati eredménynek, és újat követel. A haláleset körülményeinek vizsgálatába bekapcsolódott a nemzeti, etnikai kisebbségi ombudsman is.
Az előzetesen nyilvánosságra hozott súlyos, pangásos szívelégtelenség volt az alapbetegsége annak a 19 éves körözött férfinek, aki Kecskeméten elfogásakor meghalt - mondta a boncolást végző igazságügyi orvos szakértő szerdán. "A nyilvánosságra került híresztelésekkel ellentétben a férfi boncolásakor megállapított egyéb sérülések a halállal kétséget kizáróan nincsenek összefüggésben" - ismertette szakvéleményét Balogh Sándor, aki vasárnap éjszaka Budapestről érkezett Kecskemétre, a boncolás elvégzésére.

Busz után futva is meghalhatott volna

A boncolásnál megvizsgált belső szervek egyéb állapota is arra utal, hogy krónikus szívműködészavar állapota volt, amihez az a megterhelés, ami az üldözéssel, az elfogással, a kényszer testhelyzetbe hozással járt, elegendő lehetett, hogy kiváltsa a szív leállását, mondta Balogh. "A szívbetegség közelebbi természete a mikroszkópos leletek hiányában még ismeretlen" - tette hozzá. Az orvosszakértő előzetes véleménye szerint "a halál bekövetkezhetett volna az esemény időpontjában, a rendőri akció nélkül is, akár kisebb fizikai megterhelésre, ha például egy busz után szalad, de esetleg, még anélkül is."

Az MTV Híradója szerint a család nem fogadja el a vizsgálat megállapításait és újat követel. Ennek nyomatékosítására szerda este is a rendőrség elé vonultak.

Vizsgálatot indított a Kecskeméten, rendőri intézkedés közben bekövetkezett halálesettel kapcsolatban a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa szerdán, jelentette be Kaltenbach Jenő hivatalvezető. "A vizsgálatot vizsgáljuk" - jelentette ki, hozzátéve, az ombudsman abban az esetben is eljárhat, "ha nem áll fenn alkotmányos visszásság, de annak veszélye fenyegethet".

Ellentmondó hírek

"A halálesetről az ügyben nyilatkozók és a sajtóorgánumok egyaránt más-más módon számoltak be, illetve a sajnálatos esemény óta a sajtó folyamatosan ellentmondó híreket közöl" - mondta a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, hozzátéve, az ügyről tájékoztatást kér a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vezetőjétől "a haláleset körülményeiről és a hatóságok folyamatban lévő eljárásairól".

Vasárnap este Kecskeméten rendőri intézkedés közben meghalt egy 19 éves fiatalember. Az intézkedő rendőrt beosztásából felfüggesztették, az ügyészség eljárást indított a rendőr ellen. A felháborodott romák kedden este virrasztással tiltakoztak a kecskeméti rendőrség épülete előtt.

Megkezdődnek a tanúkihallgatások

Hamarosan megkezdődnek a tanúkihallgatások - mondta el az Index érdeklődésére Horváth István. A Bács-Kiskun Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal vezetője cáfolta a korábbi sajtóértesüléseket, amik szerint újabb orvosszakértői vizsgálatot rendeltek volna el, az ügyészség nem kezdeményezett ilyet, és ilyen indítvány nem is érkezett idáig hozzájuk. Az elképzelhető, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság által kiállított orvosszakértői vélemények áttanulmányozása után, az esetleg felmerülő kérdések további tisztázása érdekében egyéb - nem orvosi - szakértői vizsgálatokra is sor kerülhet - tette hozzá a hivatalvezető. Az ügyészség kedden úgy nyilatkozott, a boncolás alapján kizárt, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke szerint "több mint valószínű", hogy fulladás okozta a fiú halálát.

A rendőri intézkedés legkisebb foka a testi kényszer
A rendőrség illetékese az esettel kapcsolatban kifejtette, hogy a rendőrségi törvény és a rendőrség szolgálati szabályzata pontosan meghatározza, milyen helyzetben milyen kényszerítő intézkedést alkalmazhat a rendőrség. Szendrei Attila őrnagy elmondta, hogy vannak az úgynevezett rendőri intézkedések, mint az igazoltatás, elfogás, előállítás vagy elővezetés, és vannak azok az esetek, amikor a rendőr ellenállásba ütközik és ekkor alkalmaz kényszerítő intézkedéseket, mint például testi kényszert, bilincset vagy gumibotot.

A kényszerítő eszköz legkisebb foka a testi kényszer, és a rendőr akkor alkalmazhatja, ha testi ereje is alkalmas arra, hogy az intézkedés alá vont személy ellenszegülését megtörje, cselekvése abbahagyásra kényszerítse. A rendőrségi törvény szerint nincs helye a kényszerítő eszköz további alkalmazásának, ha az ellenszegülés megtört és a rendőri intézkedés eredményessége ezek nélkül is biztosítható. A rendőri intézkedés során a kényszerítő eszköz alkalmazásakor lehetőleg kerülni kell a sérülés okozását, az emberi élet kioltását.