Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Negyven másodpercenként megöli valaki magát a Földön

2004.09.09. 14:55
Az öngyilkosság az egészségügyi kiadások 1,5 százalékát emészti fel világszerte. Az öngyilkosok száma a balti államokban a legmagasabb, ahol százezer főre évente körülbelül negyven öngyilkosság jut.
Csaknem egymillióan vetnek véget önként évente életüknek a világban, többen halnak meg így, mint háborús konfliktusokban: a WHO kimutatása szerint negyven másodpercenként megöli valaki magát a Földön - írja a BBC. A riasztó számok a balti államokban a legmagasabbak, ahol százezer főre évente körülbelül negyven öngyilkosság jut.

Fegyver a kézben

Pénteken lesz az öngyilkosságok megelőzésének világnapja, ennek apropóján a WHO azt közölte, hogy a nagyobb közfigyelemmel és több politikai akarattal csökkenteni lehetne az öngyilkosságok számát.

"Az öngyilkosság az egészségügyi kiadások 1,5 százalékát emészti fel világszerte" - közölte Jose Bertolote, a WHO szakembere. Az adatok szerint a férfiak követnek el több "befejezett" öngyilkosságot, a "sikertelen" öngyilkossági kísérletek terén a nők vezetnek.

A becslések szerint évente 10-20 millióan kísérelnek meg öngyilkosságot a világon. Az adatok szerint leginkább az időskorúak vannak veszélyben, noha egyre több a 15 és 29 év közötti férfiak körében is a sikeres öngyilkosságok száma, ami a kutatók szerint leginkább a "hatékony" lőfegyverek elterjedettségének köszönhető.

Élen a litvánok

Kínában, ahol a rendelkezésre álló adatok szerint tavaly csaknem kétszázezren követtek el öngyilkosságot, a nők megelőzik a férfiakat. A vidéki nők leggyakrabban mérgező növényvédőszert isznak.

A legnagyobb gond úgy tűnik a balti államokban és a felbomlott Szovjetúnió tagállamaiban van. Litvániában 2000-ben százere emberre negyvenkét öngyilkosság jutott, míg Észtországban, negyven, Oroszországban harmincnyolc. Az IASP vélekedése szerint az alkoholizmus áll e magas számok mögött, a felmérésekkel is alátámasztott következtetés szerint a szeszfüggőség sok esetben vezet öngyilkossághoz.

Magyarország sokáig a világ élmezőnyébe tartozott a tradícionálisan rendkívül magas öngyilkossági ráta miatt. Egy 2003-ban nyilvánosságra hozott országos egészségügyi felmérés szerint azonban ez a trend megállt: a nyolcvanas években sokkal többen vetettek véget önkezükkel életüknek, mint manapság: korábban százezer lakosból negyvenöten lettek öngyilkosok évente, jelenleg harmincan, vagyis már nem számítunk világelsőnek.