Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Negyven másodpercenként megöli valaki magát a Földön

2004.09.09. 14:55
Az öngyilkosság az egészségügyi kiadások 1,5 százalékát emészti fel világszerte. Az öngyilkosok száma a balti államokban a legmagasabb, ahol százezer főre évente körülbelül negyven öngyilkosság jut.
Csaknem egymillióan vetnek véget önként évente életüknek a világban, többen halnak meg így, mint háborús konfliktusokban: a WHO kimutatása szerint negyven másodpercenként megöli valaki magát a Földön - írja a BBC. A riasztó számok a balti államokban a legmagasabbak, ahol százezer főre évente körülbelül negyven öngyilkosság jut.

Fegyver a kézben

Pénteken lesz az öngyilkosságok megelőzésének világnapja, ennek apropóján a WHO azt közölte, hogy a nagyobb közfigyelemmel és több politikai akarattal csökkenteni lehetne az öngyilkosságok számát.

"Az öngyilkosság az egészségügyi kiadások 1,5 százalékát emészti fel világszerte" - közölte Jose Bertolote, a WHO szakembere. Az adatok szerint a férfiak követnek el több "befejezett" öngyilkosságot, a "sikertelen" öngyilkossági kísérletek terén a nők vezetnek.

A becslések szerint évente 10-20 millióan kísérelnek meg öngyilkosságot a világon. Az adatok szerint leginkább az időskorúak vannak veszélyben, noha egyre több a 15 és 29 év közötti férfiak körében is a sikeres öngyilkosságok száma, ami a kutatók szerint leginkább a "hatékony" lőfegyverek elterjedettségének köszönhető.

Élen a litvánok

Kínában, ahol a rendelkezésre álló adatok szerint tavaly csaknem kétszázezren követtek el öngyilkosságot, a nők megelőzik a férfiakat. A vidéki nők leggyakrabban mérgező növényvédőszert isznak.

A legnagyobb gond úgy tűnik a balti államokban és a felbomlott Szovjetúnió tagállamaiban van. Litvániában 2000-ben százere emberre negyvenkét öngyilkosság jutott, míg Észtországban, negyven, Oroszországban harmincnyolc. Az IASP vélekedése szerint az alkoholizmus áll e magas számok mögött, a felmérésekkel is alátámasztott következtetés szerint a szeszfüggőség sok esetben vezet öngyilkossághoz.

Magyarország sokáig a világ élmezőnyébe tartozott a tradícionálisan rendkívül magas öngyilkossági ráta miatt. Egy 2003-ban nyilvánosságra hozott országos egészségügyi felmérés szerint azonban ez a trend megállt: a nyolcvanas években sokkal többen vetettek véget önkezükkel életüknek, mint manapság: korábban százezer lakosból negyvenöten lettek öngyilkosok évente, jelenleg harmincan, vagyis már nem számítunk világelsőnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!