József, Bánk
-7 °C
0 °C

Önkényuralmi jelképekkel megrakott kocsira bukkantak

2004.11.11. 16:40
Nagy mennyiségű, önkényuralmi jelképekkel ellátott tárgyból összeállított rakományra bukkantak Budapesten, a X. kerületben a VPOP munkatársai. A gombokon, övcsatokon, kitűzőkön, jelvényeken és egyéb felszerelési tárgyakon horogkeresztes és sarló-kalapácsos ábrák, díszítések voltak.
Náci és kommunista önkényuralmi jelképekkel díszített tárgyakból álló rakományra bukkantak a vám- és pénzügyőrség munkatársai csütörtökön délelőtt Budapesten, egy Gyömrői úti telephelyen.


Fotó: BRFK
Az akcióban részt vevő vámosok korábban olyan információkhoz jutottak, ami szerint illegálisan behozott cigarettaszállítmány lehet a X. kerületi telephelyen. A jövedéki ellenőrzés során egy átvizsgált Volkswagen Transporter kisteherautóban azonban nagy mennyiségű, tiltott önkényuralmi jelképpel ellátott árut találtak.

A különös rakomány láttán értesítették a Budapesti Rendőr-főkapitányság X. Kerületi Rendőrkapitányságát. A helyszínre kiérkező nyomozók lefoglalták a tárgyakat, és az ügyben eljárást indítottak egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Horogkereszt és sarló-kalapács


Fotó: BRFK
Több száz, de akár több ezer különféle gomb, övcsat, kitűző, jelvény és egyéb felszerelési tárgy volt a kocsiban, tudta meg az Index a BRFK sajtóügyeletétől. Rajtuk többnyire náci jelképek, főleg horogkeresztek voltak, de volt közöttük sarló-kalapács és vörös csillag is, tette hozzá Barta László százados. A szállítmány nem korhű darabokból, hanem a közelmúltban készült másolatokból áll.

A VPOP szóvivője az Index érdeklődésére azt is elmondta, hogy a telephelyen találtak egy kisebb műhelyt, ahol az első feltételezések szerint a náci és kommunista relikviákat gyártották, legalábbis erre utal, hogy lefoglaltak több, még félig kész, hasonlóan jogsértő tárgyat. A telephelyen tartózkodók meghallgatása még zajlik, így egyelőre nem tudni, hogy kinek mennyi és milyen köze lehetett a rakományhoz.