Piroska
-2 °C
5 °C

Házilag gyártották a náci és szovjet relikviákat

2004.11.12. 17:05
Két gyanúsított ellen folyik önkényuralmi jelképek használata miatt eljárás a csütörtökön lefoglalt teherautónyi áru ügyében. A gyanú szerint a több mint nyolcezer, önkényuralmi jelképeket ábrázoló tárgyat a telephelyen lévő műhelyben gyártotta a két budapesti férfi.
Náci és kommunista önkényuralmi jelképekkel díszített tárgyakból álló rakományra bukkantak a vám- és pénzügyőrség munkatársai csütörtökön délelőtt Budapesten, egy Gyömrői úti telephelyen, amivel kapcsolatban pénteken a rendőrség eljárást indított.


Horogkereszt és csillag
Fotó: BRFK
Az ügynek egyelőre két gyanúsítottja van: U. László 34 éves és H. István 37 éves budapesti lakosokat - szabadlábon hagyásuk mellett - önkényuralmi jelképek használatával gyanúsítja a rendőrség.

A budapesti telephelyen a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának munkatársai cigaretta csempészésre gyanakodva jövedéki ellenőrzés alá vontak egy kisteherautót, amelyben azonban nagymennyiségű önkényuralmi jelképet ábrázoló tárgyat találtak. A helyszínre érkező rendőrök a kiterjesztett helyszíni szemle során megtalálták azt a közelben lévő műhelyt, ahol a fémtárgyakat - gombokat, övcsatokat, kitűzőket - előállították.

A nyomozók lefoglalták a műhelyben található fémmegmunkáló gépeket, ipari présgépeket, valamint 8143 darab önkényuralmi jelképet ábrázoló tárgyat, áll a rendőrség pénteki közleményében. Az ügyben a további eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság X. Kerületi Rendőrkapitánysága folytatja le.