Még víz alatt van Ónod

2006.06.08. 13:54
Csökkent a vízszint és már ivóvíz is van Ónodon. A borsodi települést szerda este öntötte el a víz, amikor a várakozással ellentétben a mellékfolyó Hernád duzzasztotta vissza a Sajót.

Még mindig vízben állnak a házak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ónodon, ahol a Sajó árhulláma borította el az utcákat. A menetrend szerint közlekedő csónak délben indult az ónodi József Attila utcába mindazokkal, akik a házukat próbálták megközelíteni.

A lakóépületekből szerda délután kellett kiköltözniük, azóta a rendőrség vigyáz az üresen álló otthonokra.

Ónodon nem számítottak a víz betörésére, úgy gondolták, hogy a falu alatt a Sajóba torkoló Hernád áradása visszaduzzaszthatja a nagyobb folyót. Ez a település a Népszabadságnak nyilatkozó polgármestere szerint a vízügyeseket is meglepte, akik őt úgy tájékoztatták, hogy "több, előre nem láthaott körülmény együttes hatása" eredményezte a katasztrófát.

A településen csak a szokásos védekezésre készültek, a faluszéli ház mellett ezer homokzsákot halmoztak fel. Végül húszezret használtak el, de így sem sikerült megakadályozni a vízbetörést, a falu két utcáját is 50-70 centis víz borítja, ötvennégy embert kellett kitelepíteni.

A folyó vízszintje azóta valamelyest apadt, a vízügyi igazgatóság csütörtökön másodfokra mérsékelte az árvízvédelmi készültséget. A településen normalizálódott a helyzet. Villany és gáz ugyan még nincs, de a vezetékes ivóvíz fogyasztható. Az ásott kutakból azonban még nem lehet inni.

Az elöntött utcák mentén homokzsákokból emeltek védvonalat, amelyen a Szolnok megyei Szelevényből érkezett önkéntesek tartottak ügyeletet szerdára virradóra. Véleményük szerint "itt már nem lesz gond", ezt onnan tudják, hogy tavasszal ők is kellő árvízi tapasztalatot szereztek saját lakóhelyükön.

  • Hírek
  • Személyi kölcsön