Bernadett
0 °C
4 °C

Tízszer többször hívták a mentőket az ónos eső miatt

2004.02.23. 16:04
Kapcsolódók (1)
Az átlagos riasztások tízszeresével kellett megbirkózniuk vasárnap a mentőknek a csúszós utak miatt. Elsősorban kéz-és lábtörések miatt riasztották a mentőket. Az országos eső és ónos eső lassította a közúti és a vasúti közlekedést egyaránt. Budapesten ötven munkagéppel igyekeznek síkosság-mentesíteni az utakat
A csúszós utak miatt vasárnap már a reggeli órákban tízszer több esetben riasztották mentőket, mint egy átlagos napon - mondta el a mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek. Egy átlagos napon a reggeli órákban 4-5 alkalommal riasztják a mentőket Budapesten, míg vasárnap a csúszós utak miatt 40-nél is több hívás érkezett - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője

Gyakori a kéz- és lábtörés

Eső és hó hétfőn is
Borult idő lesz, országszerte esővel, ónos esővel, északnyugaton havazással. A felhőzet legfeljebb délen szakadozhat fel késő délutántól. A szél az északnyugati országrészben megerősödik. Koradélután 3-8, késő este 0-5 fok várható.

Az időjárás.hu adatai szerint változékony marad az időjárásunk. Gyakran lesz erősen felhős az ég és további csapadékra számíthatunk. Délen inkább eső, északon viszont havazás is kialakul. A hőmérsékletek az átlagos értéket közelítik.

Győrfi Pál elmondta: főleg kéz- és lábtörések miatt riasztották a mentőket, de a legveszélyeztetettebbeknél, vagyis az idős korúaknál előfordultak súlyos esetek is. Az idős emberek csontja ugyanis könnyebben törik, volt, akit combnyaktöréssel kellett kórházba szállítani - tette hozzá.

A délutáni órák is azzal teltek, hogy még a délelőtt elesett, de csak később jelentkező sérülteket szállították el a mentők. Csak Budapesten több mint 100 esetben riasztották a mentőket késő délutánig - közölte a szóvivő. Győrfi Pál hozzátette: az egész országban a Budapestihez hasonló volt a helyzet. Nagyobb közúti baleset ugyanakkor nem történt vasárnap. Az emberek ugyanis vagy otthon maradtak, vagy nagyon lassan közlekedtek - emelte ki a mentőszolgálat szóvivője.

Ötven géppel a fővárosban

Rendkívül síkossá váltak az utak Budapesten vasárnap, a kora reggeli órákban kezdődött eső, ónos eső miatt, de délre a főutak, felüljárók, hidak mindenütt járhatók voltak. Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője elmondta az MTI-nek, hogy a társaság ötven szórógéppel kezdte meg a főútvonalak, hidak, felüljárók síkosság-mentesítését, ám ha folytatódik az ónos eső, akkor 80-ra emelik a szóróautók számát.

A tömegközlekedési eszközök nagyon lassan tudnak haladni, mivel az úttest, noha szórják a só-homok keverékkel, hókásás a fellazult jégpáncéltól. A szóvivő szerint nagy óvatosságra van szükség a közlekedésben. Külön kitért arra, hogy az ingatlanok tulajdonosai, fenntartói feltétlenül mentesítsék a jégtől a járdákat. Szegedi Péter szerint a fővárosi járdákon alig lehet gyalogosan közlekedni, az összefüggő jégfelület miatt, ezért a gyalogosok az úttesten közlekednek, ami rendkívül balesetveszélyes.

Csak a nyugati határszélen nem esik

Az Útinform jelentése szerint az ország túlnyomó részén csapadékos az idő, csak a nyugati határszél közelében állt el az eső. Ónos szitálást vagy esőt jeleztek Veszprém, Fejér, Heves és Csongrád megyéből, Pest és Nógrád megye déli részéből, valamint Győr, Kiskunhalas és Jászberény környékéről. Ezeken a területeken az utak vizesek, helyenként vékony rétegben jéghártyásak, síkosak, ezért csak lassabban járhatóak biztonsággal.

A sztrádák megtisztítva

Korábban ónos eső esett az M1-es autópályán Bicske és Tatabánya között, az M3-as gödöllői szakaszán, az M5-ös autópályán Budapest és Kecskemét között, az M7-esen Martonvásárnál, valamint az M0-s autóúton is. A szórással végeztek, de helyenként a belső és a leálló sávon előfordulnak még rövid jéghártyás szakaszok. Az Útinform azt tanácsolja: a kevés gyakorlattal rendelkezők halasszák el az utazást.

Késnek a vonatok

Átlagosan 10 percet késnek a MÁV szerelvényei országszerte vasárnap az ónos eső okozta jegesedések miatt - tájékoztatta Kavalecz Imre, a Mávinform ügyeletese az MTI-t vasárnap. A felső vezetékek és a váltók jegesedése elsősorban a budapesti, a miskolci és a debreceni vonalakon okoz problémát a vasúttársaságnak.

Kavalecz Imre elmondta: a Nyugati pályaudvar elektromos felső vezetékeit délután két órára helyreállították. Addig viszont a Budapest-Szob vasútvonalon 20-30 percet késtek a vonatok, mert az ónos eső megrongálta a Nyugati pályaudvar elektromos felső vezetékeit azoknál a vágányoknál, ahonnan ezek a vonatok indulnak. Az ügyeletes hozzátette: az ónos eső miatt rendkívül csúszóssá váltak a peronok, amelyeket folyamatosan szórnak só-homok keverékkel. A MÁV felhívja az utasok figyelmét, hogy különösen óvatosak legyenek a fel- illetve leszállásnál, mert a szerelvények lépcsői is jegesek, amelyeket nem lehet csúszásmentesíteni.

Pest megyében járhatóak az utak

A Pest Megyei Közútkezelő Kht. kezelésébe tartozó valamennyi úton megfelelő óvatosság mellett akadálytalanul lehet közlekedni, a menetrend szerinti buszjáratok is időben célállomásaikra érkezhetnek - mondta Bana Miklós, a kht. ügyeletese az MTI-nek vasárnap délelőtt. A hajnalra lehullott ónos eső miatt 4.40 órakor, a riasztás után 53 munkagép indult meg a Budapest környéki utakon, hogy megakadályozza az aszfaltokon a jégréteg kialakulását - mondta az ügyeletes.

Tatabányán délutántól járnak csak a buszok

Az éjszakai ónos eső miatt csak dél után indult meg vasárnap a helyi buszok közlekedése Tatabányán - közölte a Vértes Volán Rt. ügyeletese az MTI-vel. Három külterületi járatot azonban még kora délután sem indítottak el az utasok biztonsága érdekében, két másik járatnak pedig más, kevésbé veszélyes fordulót jelöltek ki - mondta Kasza József. Hozzátette: a Tata környéki községekbe csak nagy óvatossággal jutnak el a járatok. A szerződéses buszok, ha késéssel is, de elvitték a dolgozókat a folyamatosan dolgozó nagy termelő üzemekbe, mint például a komáromi Nokia, vagy a Vértesi Erőmű Rt. márkushegyi bányaüzeme.

Tizenegy fa dőlt az utakra Komárom megyében

Tizenegy vastag törzsű fa dőlt az utakra és gátolta időlegesen a forgalmat vasárnap Komárom-Esztergom megyében - tájékoztatta Váradi-Csepely Sándor az MTI-t. A tűzoltóság ügyeletvezetője elmondta: az út menti fák nehezen viselték az ónos eső következtében rájuk nehezedő jégpáncélt. Ugyanakkor óránkénti 80-100 kilométeres erősségű szél fújt, amely Tatabánya és Nyergesújfalu térségében okozta a legtöbb bajt.

A Vértes Volán Rt. ügyeletese, Kasza József arról számolt be, hogy Kisbér és Szálkszent között az erős szél megbillentett egy autóbuszt, amely egy út menti fának dőlt, de az utasok közül senki nem sérült meg. A tűzoltóknak a nap során egy 22 éves dunakeszi fiatalembert kellett kimenteniük Rám-szakadékból, aki kirándulás közben megcsúszott az ösvényen és szakadékba esett. A férfit enyhe agyrázkódással az esztergomi kórházba szállították.

Áram nélkül maradt Piliscsaba

Áram nélkül maradt hétfőre virradóra Piliscsaba nagy része, miután a falut érintő magasfeszültségű vezetékek az ónos eső következtében zárlatossá váltak, az áramszolgáltató pedig nehezen birkózik meg a kialakult rendkívüli helyzettel. Az elektromos művek emberei egész nap a helyszínen dolgoztak, azonban hiába cserélik ki a kivert biztosítékokat, a hibák visszatérően ismétlődnek. Ráadásul a jegessé vált utakon több helyen meg sem lehetett közelíteni a vezetékeket. Így csak abban lehet bízni, hogy a szél eláll, és így elhárul az akadály a hiba kijavítása elől.

A 8000 lakosú falu nagy része, különösen a magasabban fekvő Klotild-liget áram nélkül van, a házakban nincs fűtés, dideregnek az emberek. Emiatt a település két óvodája és a Ward Mária iskola nem is nyitott ki hétfőn. Megszűnt a telefonösszeköttetés, így például az önkormányzati hivatalban sem működnek a telefonok, elérhetetlen a falu vezetése.