Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Háromméteresre hízott a hó az Ontario-tónál

2007.02.14. 20:57
Több száz légi járatot kellett törölni, és iskolák ezrei maradtak zárva szerdán az Egyesült Államok közép-nyugati és északkeleti államait váltakozva sújtó hóvihar és ólmos eső miatt, amelyek eddig 12 ember életét követelték.

A hó és jég súlya alatt leszakadó vezetékek miatt számos állam összesen mintegy 300 ezer háztartása és vállalkozása maradt áramellátás nélkül, s még a washingtoni kormányhivatalok is úgy döntöttek, hogy két óra késéssel kezdik meg a munkát.

A jégpályává vált utak és járdák látványosan megnehezítették a Valentin napi házhozszállításokat, a virág- és ajándéküzletek egy része kénytelen volt feladni a küzdelmet, s bezárni az év máskor legnagyobb bevételét hozó napján.

A New York állambeli Albany, a keleti parton fekvő nagyvárosok - Boston, New York, Philadelphia, Washington, Philadelphia -, valamint Chicago, Cincinnati és Indianapolis repülőterein több száz járatot töröltek. A keleti part vasúti forgalmában folyamatosak a késések.

A legrosszabb helyzet azonban az Ontario-tó keleti partvidékét fenyegeti, amelyet a múlt hét óta tartó havazás nyomán már most is 3 méternyi hó borít a tóvidék sajátos klímája miatt.

Az Erie-tótól délre fekvő Ohio állam egyes megyéiben a hatóságok szerdán a mentőszolgálatok kivételével megtiltották a közúti közlekedést, s mindenkit figyelmeztettek, hogy letartóztatják a tilalom ellenére útra kelőket.

A hóviharok sújtotta államokban a hőmérséklet néhol mínusz 20-25 Celsius fokig süllyedt. Louisiana államban a lehűlés tornádó kialakulásával fenyeget.

Az ítéletidő szintén súlyos fennakadásokat okoz Kanada keleti vidékeinek közlekedésében. Az Egyesült Államok észak-keleti részét sújtó rendkívüli havazás miatt Toronto, Montreal és Ottawa kanadai nagyvárosok repterein is légi járatok tucatjait törölték.