Judit
2 °C
7 °C

Háromméteresre hízott a hó az Ontario-tónál

2007.02.14. 20:57
Több száz légi járatot kellett törölni, és iskolák ezrei maradtak zárva szerdán az Egyesült Államok közép-nyugati és északkeleti államait váltakozva sújtó hóvihar és ólmos eső miatt, amelyek eddig 12 ember életét követelték.

A hó és jég súlya alatt leszakadó vezetékek miatt számos állam összesen mintegy 300 ezer háztartása és vállalkozása maradt áramellátás nélkül, s még a washingtoni kormányhivatalok is úgy döntöttek, hogy két óra késéssel kezdik meg a munkát.

A jégpályává vált utak és járdák látványosan megnehezítették a Valentin napi házhozszállításokat, a virág- és ajándéküzletek egy része kénytelen volt feladni a küzdelmet, s bezárni az év máskor legnagyobb bevételét hozó napján.

A New York állambeli Albany, a keleti parton fekvő nagyvárosok - Boston, New York, Philadelphia, Washington, Philadelphia -, valamint Chicago, Cincinnati és Indianapolis repülőterein több száz járatot töröltek. A keleti part vasúti forgalmában folyamatosak a késések.

A legrosszabb helyzet azonban az Ontario-tó keleti partvidékét fenyegeti, amelyet a múlt hét óta tartó havazás nyomán már most is 3 méternyi hó borít a tóvidék sajátos klímája miatt.

Az Erie-tótól délre fekvő Ohio állam egyes megyéiben a hatóságok szerdán a mentőszolgálatok kivételével megtiltották a közúti közlekedést, s mindenkit figyelmeztettek, hogy letartóztatják a tilalom ellenére útra kelőket.

A hóviharok sújtotta államokban a hőmérséklet néhol mínusz 20-25 Celsius fokig süllyedt. Louisiana államban a lehűlés tornádó kialakulásával fenyeget.

Az ítéletidő szintén súlyos fennakadásokat okoz Kanada keleti vidékeinek közlekedésében. Az Egyesült Államok észak-keleti részét sújtó rendkívüli havazás miatt Toronto, Montreal és Ottawa kanadai nagyvárosok repterein is légi járatok tucatjait törölték.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?