Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Újabb hurrikán fenyegeti az amerikai partokat

2005.09.15. 06:24
Kapcsolódók (1)
Hurrikánriadót rendeltek és Észak-Carolina partvidékének teljes hosszán az Ophelia szélvihar miatt.

Az Ophelia közép-európai idő szerint csütörtökre virradóra heves széllökésekkel és sűrű esővel ostorozta Észak-Carolina állam partvidékét, az esőzés árvízzel fenyeget. A partvidéken több mint hétszázezren élnek.

Mike Easley kormányzó Raleighből figyelmeztette a lakosságot, hogy az Ophelia "veszélyes vihar", és felszólította a kitelepülésre az embereket, főként az árvíz fenyegette övezetek lakóit. Mint mondta, az árvíz súlyosabbnak ígérkezik, mint amilyet előző nap előre jeleztek.

Ophelia

A szélviharban, amely 11 kilométer/órás sebességgel halad előre, a szélsebesség eléri az óránkénti 137 kilométert is - közölte az országos hurrikánfigyelő központ. Az Ophelia szeme csütörtök hajnalban 56 kilométerre délnyugatra volt az Outer Banks szigeteken lévő Lookout-foktól.

Észak-Carolina állam partvidékének teljes hosszában - Virginiától Dél-Carolináig - hurrikánriadót rendeltek el. A Cape Fear River folyó torkolatánál fekvő Oak Islandra 30,5 centiméteres csapadék hullott - tájékoztatott a raleighi meteorológiai szolgálat. Több mint 120 ezer fogyasztónál szakadt meg az áramszolgáltatás - közölte a villamos művek.

Easley közölte: a nemzeti gárda felkészült az idős és beteg emberek kimenekítésére. Hat észak-carolinai megye szigetein, part menti városaiban és árvíz veszélyeztette részeiben rendeltek el kötelező kitelepítést, kilenc másik megyében önkéntes kitelepítésre szólították fel a lakosokat.