Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Afgán heroin áraszthatja el Európát

2002.09.26. 16:29
Komoly veszélyt jelent Európára az afgán máktermelés drámai növekedése. Az országban a tálibok bukása óta tizenötször annyi heroint állítanak elő, mint a fanatikusok uralma idején. Az afgán kormány tisztában van a veszéllyel, nem rendelkezik azonban megfelelő eszközökkel a kábítószer elleni küzdelemhez.
"Az afgán ópiumtermelés növekedése komoly fenyegetést jelent Európa számára" - nyilatkozta a BBC-nek Roger Howard, a Drugscope vezetője. A kábítószerek ártalmaival foglalkozó szervezet jelentése szerint a tálibok bukása óta 1400 százalékkal növekedett a máktermelés az országban.

Kétezer tonna heroin

Afganisztánban ebben az évben 1900-2700 tonna heroint termelhetnek, szemben a tavalyi évvel, amikor a tálibok máktermesztési tilalmának hatására alig 185 tonna drog készült az országban. A Drugscope szerint az idei termés jóval alatta marad a tálibok uralma előtti szintnek, így a termelés akár még növekedhet is.

Megélhetési bűnözés

A termelők tisztában vannak a heroin veszélyeivel, azonban a gazdasági helyzet nem hagyott választási lehetőséget - írja a BBC. Az egy hektáron megtermelt mák ugyanis tízszer jövedelmezőbb bármely más növénynél. Howard szerint ezért segíteni kell az afgán embereket, hogy más választásuk is lehessen. "A rendőri fellépés önmagában nem jelent megoldást" - mondta a BBC-nek.

A hatósági fellépés különben is nehézségekbe ütközik. Bár a kormányzat tisztában van a veszéllyel, nem rendelkezik megfelelően képzett rendőri alakulatokkal. Nem áll rendelkezésre továbbá a megfelelő intézményi és tudományos háttér, valamint eszközökben is hiányt szenvednek - írja a BBC.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!