Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Afgán heroin áraszthatja el Európát

2002.09.26. 16:29
Komoly veszélyt jelent Európára az afgán máktermelés drámai növekedése. Az országban a tálibok bukása óta tizenötször annyi heroint állítanak elő, mint a fanatikusok uralma idején. Az afgán kormány tisztában van a veszéllyel, nem rendelkezik azonban megfelelő eszközökkel a kábítószer elleni küzdelemhez.
"Az afgán ópiumtermelés növekedése komoly fenyegetést jelent Európa számára" - nyilatkozta a BBC-nek Roger Howard, a Drugscope vezetője. A kábítószerek ártalmaival foglalkozó szervezet jelentése szerint a tálibok bukása óta 1400 százalékkal növekedett a máktermelés az országban.

Kétezer tonna heroin

Afganisztánban ebben az évben 1900-2700 tonna heroint termelhetnek, szemben a tavalyi évvel, amikor a tálibok máktermesztési tilalmának hatására alig 185 tonna drog készült az országban. A Drugscope szerint az idei termés jóval alatta marad a tálibok uralma előtti szintnek, így a termelés akár még növekedhet is.

Megélhetési bűnözés

A termelők tisztában vannak a heroin veszélyeivel, azonban a gazdasági helyzet nem hagyott választási lehetőséget - írja a BBC. Az egy hektáron megtermelt mák ugyanis tízszer jövedelmezőbb bármely más növénynél. Howard szerint ezért segíteni kell az afgán embereket, hogy más választásuk is lehessen. "A rendőri fellépés önmagában nem jelent megoldást" - mondta a BBC-nek.

A hatósági fellépés különben is nehézségekbe ütközik. Bár a kormányzat tisztában van a veszéllyel, nem rendelkezik megfelelően képzett rendőri alakulatokkal. Nem áll rendelkezésre továbbá a megfelelő intézményi és tudományos háttér, valamint eszközökben is hiányt szenvednek - írja a BBC.