Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Tél tábornok újra támad

2002.10.26. 11:13
Vasárnap hajnalban megkezdődik a téli időszámítás, ezért az órák mutatóit hajnali 3 órakor kell 2 órára visszaállítani.
Az óraigazítás nem érinti a MÁV, a Volán és a Mahart menetrendjét. A Malév az időszámítás változásával együtt, vasárnap lépteti életbe téli menetrendjét - jelentette az MTI.

Két vonat menetrendje változik
Az átállás éjszakáján a nemzetközi vonatok közül a Dacia expressz mindkét járatát Magyarországon éri az óraigazítás. Így a Bukarestbe tartó Lőkösházán, a Budapestre közlekedő pedig Szolnokon várakozik. A belföldi vonatok közül csak egy járatot, a Füzesabonyból Budapestre közlekedő vonatot érinti a változás: az indulással megvárja, amíg a visszaállított óra mutatója a menetrend szerinti 2 óra 55 percre ér.

Száznyolc országban tekerik vissza az órákat

Vasárnapra virradóan Európa legtöbb országában, így Oroszország egész területén is megszűnik a nyári időszámítás - kivéve a kozmikus repülések Moszkva melletti irányító központját, ahol egész nyáron eleve a téli időszámítás maradt érvényben - írja a Népszabadság. Európa országai minden év októberének utolsó hétvégéjén állnak vissza a téli időszámításra: ekkor egy órával visszaállítják az időmérő berendezéseket, visszanyerve a nyári időszámítás tavaszi bevezetésekor elveszített egy órányi időt.

A nyári időszámítást az 1970-es évek végén, a 80-as évek elején, néhány évvel az egész világot megrázó első olajár-robbanás után vezették be számos országban. A kormányok a lépést azzal indokolták, hogy így több százezer tonna kőolajnak megfelelő energia-megtakarítás érhető el. Az évek során összesen 108 ország vette át a nyári-téli időszámítás rendszerét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!