Vendel
6 °C
19 °C

Óraigazítás szombatról vasárnapra virradóra

2002.03.30. 15:40
Vasárnaptól újra a nyári időszámítás lép életbe: éjjel két órakor háromra kell igazítani az órákat. Az óraállítás nem érinti a a MÁV, a Volán és a Mahart menetrendjét, csak néhány járatnak kell 5-60 percet vesztegelnie.
Vasárnap, március 31-én kezdődik a nyári időszámítás, hivatalosan hajnali 2 órakor állítják át 3-ra az óramutatókat. Az idén fordul elő hetedik alkalommal, hogy az Európai Parlament és az Európai Unió döntésével megegyezően a korábban szokásosnál egy hónappal tovább, október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás.

Az óraállítás csak néhány járatot érint

Az órák állítása nem érinti a MÁV, a Volán és a Mahart menetrendjét. Az óraigazítás éjszakáján a nemzetközi vonatok közül a Dacia expressz mindkét járatát Békéscsabán éri az átállítás, ezért mindkét szerelvény 60 perces várakozás után folytathatja útját. A belföldi forgalomban csupán egy járat érintett: a Füzesabonyból Budapestre éjjel 2.55 órakor induló személyvonat ugyanis 5 perces várakozás után indulhat útnak.

Malév: nyári időszámítás új menetrenddel

A Volán nemzetközi járatai közül néhány, akárcsak a vasúti közlekedésben, az átállás időpontjában ugyancsak megközelítően egy órát várakozik. A Malév új menetrendje a nyári időszámítással egyidejűleg lép életbe, így ezt nem érinti az óraigazítás.