Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Nem igaz, hogy egyre több tini inkább csak az orális szexet akarja

2008.05.22. 11:42
Mégsem igaz, hogy az amerikai tinik körében az orális szex felváltotta volna vaginális szexet, legalábbis a legfrissebb témában született tanulmány nem ezt támasztja alá, írja a BBC.

Az utóbbi években elterjedt vélemény volt az Egyesült Államokban, hogy a tizenévesek sokkal előbb szeretkeznek orálisan, mint vaginálisan, mivel így elmondhatják magukról, hogy aktív szexuális életet élnek, miközben „technikailag” még szüzek, ráadásul a nem kívánt terhesség veszélye sem áll fenn. Egy most készült kutatás azonban vitatja ennek az elképzelésnek a valóságtartalmát, olvasható a BBC oldalán.

A témában 2002-ben készült egy kormányzati felmérés, aminek az eredménye azt sugallta, hogy a tizenévesek azért részesítik előnyben az orális szexet, mert így megőrizhetik „ártatlanságukat”, legalábbis technikai értelemben. Erre a tanulmányra reflektálva készült el a mostani, egy a szexuális szokásokat kutató civil intézet által végzett tanulmány, melyben 2271 15 és 19 év közötti amerikai tinit kérdeztek a szexuális életükről.

A legfrissebb felmérés adatai azonban nem tükrözik a 2002-es eredményeket. A tinik többsége ugyanis nagyjából egy időben szerzett tapasztalatokat mind az orális, mind a vaginális szex területén, és a megkérdezett szűz fiatalok csupán egynegyede válaszolta azt, hogy rendszeresen szeretkezik orálisan.

Az igaz ugyan, hogy sokan (55%) az orális szexszel kezdik szexuális életüket, de a szüzességüket már technikai értelemben is elvesztett fiatalok jóval nagyobb számban (82%) élnek a szájjal való kielégítés lehetőségével.

Érdekesség, hogy a felmérés szerint a fehér és magasabb társadalmi státuszú fiatalok jóval hajlandóbbak az orális, illetve az anális szexre is, amit összességében csak minden tizedik tini említett.

A tanulmányt készítő kutatók szerint a felmérés eredményei két dologra engednek következtetni. Az egyik az, hogy valójában nem azért terjedt el az orális szex a tinik körében, hogy óvják „ártatlanságukat”, a másik pedig az, hogy a tizenévesek nincsenek kellőképpen felvilágosítva. A szex nonvaginális formái ugyanis lehet, hogy elkerülhetővé teszik a nem kívánt terhességeket és a szüzesség elvesztését, a szexuális úton terjedő betegségeket viszont nem. A tudatlanság pedig eddig is kellemetlen problémákat okozott az amerikai tinik körében, egy egészségügyi felmérés szerint ugyanis minden negyedik lány szenvedett már valamilyen szexuális úton terjedő fertőzéssel.