Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Négy rablás egy nap, a főkapitány a bankokkal egyeztetne

2009.01.28. 15:36
A rendőrség, a bankszövetség és a biztonsági cégek képviselői tárgyalnak február első hetében. Az ORFK adatai szerint tavaly 22 pénzintézetet támadtak meg, idén januárban már hetet.

Bencze József országos rendőrfőkapitány szakmai egyeztetésre hívta a bankszövetség és a bankok biztonságát felügyelő cégek képviselőit, közölte az ORFK szóvivői irodája. A találkozó február első hetében lesz, pontos időpontja még nem ismert.

A szombathelyi rabló már hétfőn is próbálkozott

Szerdán néhány óra alatt négy rablás történt az országban. Reggel fél nyolckor a fővárosi Eurocenternél egy férfi fegyverrel arra kényszerítette az egyik pénzszállító alkalmazottját, hogy a pénzeszsákokat adja át. Délelőtt 10.20-kor a Váci úti Duna Plázában az Unicredit Bankot fosztotta ki egy ismeretlen fegyveres. A Tolna megyei Medina postáját kilenc óra körül rabolta ki két álarcos férfi, de őket gyorsan elfogták. Szombathelyen délelőtt 11-kor ugyanaz a férfi próbált bankot rabolni, aki hétfőn fegyver és álarc nélkül sétált be egy pénzintézetbe, de ekkor még nem tartóztatták le.

Hullámzó a statisztika

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint tavaly országosan 22, Budapesten 8 "pénzintézet sérelmére elkövetett rablás" történt. Igaz, a korábbi évekkel összehasonlítva 2008 kivételesen nyugodt év volt: 2004-ben például 83 ilyen bűncselekmény történt. (2005-ben 47, 2006-ban 39, 2007-ben 53 pénzintézetet raboltak ki országszerte.)

A kutató szerint nem a válság az oka

Nincs összefüggés a megszaporodott bankrablások és a gazdasági válság között, véli Münich Iván, az Országos Kriminológiai Intézet kutatója. A válság nyomán nem az ilyen jellegű bűnözés növekedne, és nem ilyen gyorsan, hiszen "a gondolkodás nem állt át a válságtudatra, az emberek még nem érzik a válságot".

Münich szerint a bankrablásokat profi bűnözők követik el, akik eddig is ebből éltek. "Akkor is megcsinálnák, ha nem lenne válság" - mondta. Szerinte az is kizárt, hogy a bankokat ugyanaz az elkövető rabolta ki. Mivel az utóbbi időben több bankrablás is volt, a média beszámolói pedig ezek sikerességét domborították ki, több követője akadhatott a sikeres elkövetőknek. "Arról ritkábban számol be a sajtó, hogy ebbe bele is lehet bukni" - mondta.

Bankrablások januárban

2009. január 13.

Az óbudai Flórián téri Erste-fiókba ment be egy férfi, lefegyverezte a biztonsági őrt, és egy túszt is ejtett. Őt nem sokkal később elengedte, majd bemenekült egy Miklós utcai panelházba, a rendőrök több órás keresés után sem találták meg.

2009. január 20.

Kecskeméten a Bocskai utcai takarékszövetkezetet rabolta ki egy 170-175 centiméter magas férfi. Egy fehér reklámszatyorba tette a zsákmányt, majd gyalog elmenekült a helyszínről. A rendőrök lezárták a városból kivezető utakat, de nem találták meg a férfit.

2009. január 23.

Ismét egy Erste-fiók volt a célpont, ezúttal a Fehérvári út 168. szám alatti pénzintézetet támadták meg. A rabló a pénzt megkapta és gyalog távozott a helyszínről. A fegyverét nem használta, lövés, sérülés nem történt.

2009. január 26.

Fél 12 körül egy 40 év körüli, erős testalkatú férfi lépett be az Unicredit Bank XI. kerületi, Bartók Béla út 88. szám alatti fiókjába. Szürke baseballsapkát, napszemüveget, fekete dzsekit és sötét színű nadrágot viselt. A rablás idején nem voltak ügyfelek a bankban. A pénzt neki is átadták, gyalog menekült el.

Az Unicredit elleni támadással szinte egy időben egy ötven év körüli férfi kirabolta a Balatonföldvár és Vidéke Takarékszövetkezet székesfehérvári, Távírda utcai fiókját. A férfi körülbelül 170 centiméter magas, őszes-barnás bajuszú volt. Barna baseballsapkát viselt, ami a fülrésznél szőrmeborítású volt, lehajtva viselte.