Alfréd
-2 °C
2 °C

Guinness-rekord az óriáskeréken

2001.08.26. 18:29
Csak egy szélvihar vagy egy hasgörcs állíthatja meg azt a hat fiatalt, aki egy hétre felköltözött a budapesti Vidámpark óriáskerekére. Aki kibírja a rövid megszakításokkal tűzdelt forgást, az egy nem túl drága utazás boldog tulajdonosa lehet, és a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerül.
Egy teljes hétre költözött fel hat elvetemült fiatal a Vidámpark óriáskerekére, hogy egyikőjük elvigye a 250 ezer forint értékben felajánlott utazást, egyben bekerüljön a Guinness Rekordok Könyvébe. Az öt fiút és egy lányt sorsolással, majd sport- és repülőszakorvosi vizsgálattal választották ki. Az óriáskerék gondolái vasárnap délután három órakor lendültek magasba, és rendíthetetlenül forognak, hacsak nem jön egy szélvihar.

A rekord a lényeg

Csak hat óránként tizenöt percig szilárd a talpuk alatt a talaj
Nem a nyeremény, hanem a Guinness-rekord a lényeg - magyarázta az Indexnek Saxinger Viktor, aki néhány újsággal a kezében vágott neki az első hat órának. Ennyi időnek kell ugyanis eltelnie, míg egy versenyző rövid időre megszakíthatja az utazást. Ekkor negyedórája van arra, hogy elvégezze a szükségleteit, és a tisztálkodást is ezalatt kell megoldania. Viktor mindössze húszéves, és Ausztriában jár zenei egyetemre. Nyaralásnak tekinti ezt a hetet, mert nyugodtan ülhet, és az éttermi kosztot is házhoz szállítják. Egyedül az internet hiányzik neki, no meg az, hogy nem kaptak adóvevőt, mert anélkül nem tudnak a versenyzők beszélgetni egymással.

A mezőny egyetlen női tagja Endrődi Marianna, aki sátortáborban edzette idáig magát. Hálózsákkal, esőkabáttal és könyvekkel rakodta meg az átmeneti otthonát, és várja, hogy barátai meglátogassák. A külvilágtól nincsenek elszigetelve, mobiltelefonuk náluk lehet, és bárki beülhet hozzájuk, de egy nap egy ember csak negyedórára. Marianna az Indexnek elmondta: ha megnyeri a fődíjat, legszívesebben Angliába utazna. A siker azonban nem csak rajta múlik, ha többen is kibírják az egy hét forgást, akkor sorsolással választják ki a szerencsés utazót.

168 óra semmittevés, vagy mégsem?

Saxinger Viktornak az internet hiányzik
Vida Zoltán egy percet sem kíván haszontalanul eltölteni a gondolában. Több mint száz villámangol kazettával érkezett, hátha sikerül komoly előrelépést tenni nyelvtudásában. Egy vidéki kaszinóban dolgozik krupiéként, a Vidámparkba pedig a kihívás és a kíváncsiság vezérelte.

Az óriáskerék több mint húszéves, és nevéhez híven óriási érdeklődésre tart számot. Harminc méter magasba emeli fel azokat az utasokat, akik hajlandók háromszáz forintot fizetni az ötperces körért. Azt még nem lehet tudni, hogy a gépezet bírja-e az egyhétnyi leterhelést, mindenesetre naponta egy-egy órára leállítják, hogy a szakemberek átvizsgálhassák.

A versenyzőket egy biztonsági öv védi, amit éjszaka kötelezően be kell kapcsolniuk. Még egy mentőautó is a helyszínen van, de a legnagyobb probléma feltehetőleg csak az lehet, ha valakit egy váratlan hasgörcs kap el. A legfeljebb egy európai utazásra alkalmas fődíj mellett még hűtőszekrény és ajándékcsomagok várják a vállalkozó kedvű fiatalokat.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft