Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Óriáskerék-rekord: hatan a csúcson

2001.09.02. 18:24
Már csak a londoni szerkesztőségen múlik, hogy bekerüljön a Guinness-rekordok könyvébe az a hat fiatal, aki egy héten át körözött a Vidámpark óriáskerekén. Mivel mindegyikük kibírta a rövid szünetekkel tűzdelt utazást, sorsolással döntöttek arról, ki viszi el a kétszázötvenezer forintos fődíjat.
Boldogan szálltak ki a gondolákból azok a fiatalok, akik egy Guinness-rekord és egy utazási csekk reményében hét napon keresztül köröztek a budapesti Vidámpark óriáskerekével. Ismerősök, újságírók és egyszerű nézelődök hada elé kellett vasárnap délután három órakor kiállniuk, hogy elszenvedjék az egy hét legmegalázóbb pillanatát: sorsolás arról, ki megy haza egy hátitáskával, vagy ki vihet haza egy kétszázötvenezer forintos utazást.

161 óra: kinek így, kinek úgy

Vida Zoltán angolozott
A rövid egészségügyi, illetve műszaki szüneteket leszámítva 161 órát forogtak a versenyzők, így több mint tizenhét kilométert tettek meg a levegőben. Vida Zoltán ez idő alatt az angol nyelvtudását csiszolta, nem véletlenül, hiszen a Relaxa teljesen ingyen dobta meg a 140 ezer forintot érő kazettás tanfolyamával. A nagyatádi fiatalember az Indexnek elmondta: abszolút nem érdekli a rekord vagy az utazás, csak a poén kedvéért "szállt a ringbe".

A legkritikusabb idő este tíztől reggel hatig tartott - értékelt az Indexnek Saxinger Viktor. Elmondása szerint egy percet sem tudott aludni, így lesz mit bepótolnia a következő napokban. Az elmúlt héten élvezte a Gundel étterem főztjét, olvasott, naplót írt, és sorra fogadta a barátait. A legmegrázóbb számára az volt, amikor elmesélték neki, hogy egy kereskedelmi televízió híradójának a vezetője szánalmas és unalmas jelzőkkel kommentálta a versenyzőkkel készített riportot.

A szerencse Némedi-Varga Zoltánnak (balról a második) kedvezett
Endrődi Marianna bevallása szerint csak egyszer került nehéz helyzetbe. A budapesti lány az Indexnek elmondta: a vasárnap déli szünet előtt négy órán keresztül küzdött, hogy kibírja vécézés nélkül. Szerencsére nem kellett feladnia a versenyt. Az egyedülálló rekordkísérlet után leginkább egy forró fürdőre vágyik, majd tervei szerint visszatér a Vidámparkba, hogy kipróbálja a tengelye körül átforduló Álomhajót, amelyet eddig csak messziről csodálhatott.

Talán Guinness-rekord

A szigorú feltételek mellett megszervezett óriáskerekezés dokumentációját a rekordok könyvének szerkesztőségéhez juttatják el. A londoni központ néhány hónapon belül eldönti, elfogadja-e a rekordkísérletet. Amennyiben igen, talán még a nagy könyvbe is bekerülnek, de erre semmi biztosíték.

A Neckermann 250 ezer forintos - a megpróbáltatásokhoz képest szerény - fődíját végül a Szegedről érkezett Némedi-Varga Zoltán vitte el. A többiek táskán, hűtőszekrényen, Relax-készüléken, Gundel-kosáron és egy miniszteri széken osztozkodhattak. Emellett húszezer forint értékben kaptak ingyenjegyet a Vidámparkba.