Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Őrizetben tizenhárom dunaújvárosi rendőr

2003.04.08. 15:03
Tizenhárom hivatásos rendőr és további tizenhárom polgári személy ellen indult büntetőeljárás vesztegetés miatt. A Legfőbb Ügyészség közleménye szerint a dunaújvárosi rendőrök pénzt fogadtak el az autósoktól azért, hogy eltekintsenek a feljelentésektől. A Fejér megyei rendőrfőkapitány szerint az őrizetbe vételek a testület tisztulását és megerősdését szolgálják.
Hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Fejér Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal a dunaújvárosi rendőrkapitányság tizenhárom rendőre ellen.

Erről a Legfőbb Ügyészség sajtóirodája tájékoztatta közleményben az MTI-t kedden. A rendelkezésre álló adatok szerint 13, a dunaújvárosi rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának állományába tartozó hivatásos rendőr szabálysértés elkövetésén tetten ért polgári személyektől több alkalommal pénzt fogadott el azért, hogy a rendőri intézkedéstől, illetve a feljelentés megtételétől eltekintsen - tartalmazza az ügyészségi közlemény. A tájékoztatás szerint a rendőrök lakásán házkutatást tartottak, és őrizetbe vették őket.

Az LÜ közlése szerint az ügynek eddig 26 gyanúsítottja van. A Legfőbb Ügyészség azt is tudatta: a megyei és a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal, a Fővárosi Főügyészség és a Pest Megyei Főügyészség Nyomozó Hivatalának közreműködésével, valamint a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának és a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság támogatásával kedden összehangolt akció keretében előállították az ügyben érintett rendőröket és polgári személyeket.

Tisztulási folyamat

Fejér megye rendőrfőkapitányának meggyőződése, hogy a hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és egyéb bűncselekményekkel gyanúsított dunaújvárosi rendőrök leleplezése és őrizetbe vétele a testület tisztulását és erősödését szolgálja. Papp Károly rendőr ezredes az MTI-nek elmondta: másfél éve tett javaslatot a dunaújvárosi városi rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályán szolgálatot teljesítő egyes rendőrökkel kapcsolatos információk ellenőrzésére.

Állománygyűlésről a fogdába

Miután bebizonyosodott, hogy az információk megalapozottak voltak, a városi kapitányság keddi rendhagyó állománygyűlésén a Fejér Megyei Főügyészség képviselőjének ismertetését követően, bűnügyi őrizetbe vették a gyanúsítottakat.

A központi állományból megy az erősítés

A gyanúsítottak valamennyien a dunaújvárosi városi rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának állományába tartoznak, ezért Fejér megye rendőrfőkapitánya szerdától a megyei főkapitányság központi állományából erősíti meg Dunaújvárosban a közterületi szolgálatot - mondta el Papp Károly. A megyei főkapitány hozzáfűzte: a bűncselekmény elkövetését mélységesen elítéli mind a maga, mind a becsülettel szolgáló rendőrök nevében.