Szilárda
-4 °C
2 °C

Magyarország kiadott egy orosz bérgyilkost

2002.01.29. 11:21
Huszonöt bérgyilkossággal és számos más bűncselekménnyel gyanúsítják a Magyarország által hétfőn kiadott, alvilági körökben Dalmát néven ismert hírhedt orosz gengsztert, Mihail Dolmatovot. A korábbi jekatyerinburgi "keresztapák" likvidálásával is az ő bűnözői csoportját gyanúsítják.
Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett szállították hétfőn Budapestről Moszkvába az orosz bűnözőt: a megbilincselt Dolmatov golyóálló mellényt is viselt, mivel a hatóságok attól tartottak, hogy már a repülőtéren merényletet követhetnek el az Uralmas nevű bűnszövetkezet egykori főnöke ellen. A rendőrség 1997-ben számolta fel a jekatyerinburgi székhelyű csoportot.

Keresztapákat gyilkolt

Bűnlajstromán 25 (Oroszország, Ukrajna és Magyarország területén végrehajtott) bérgyilkosság, számos rablótámadás, sőt a szervezett bűnözés elleni csoport területi székháza ellen végrehajtott támadások sora is szerepel - - írta kedden a Kommerszant Daily című orosz napilap. A korábbi jekatyerinburgi keresztapák likvidálásával is e bűnözői csoportot gyanúsítják. Az egyik jekatyerinburgi keresztapát, Nyikolaj Sirokovot Budapesten ölték meg Dolmatov szervezetének tagjai az 1990-es évek elején.

Dalmát társait 12-14 év közötti szabadságvesztésre ítélték. A szintén rács mögé került Dolmatov viszont meg tudott szökni, miután a bíróság szabadlábra helyezte, elfogadva ügyvédei bizonyítékait arról, hogy a gengszter "halálos beteg".

Véletlenül bukott le

A magyar rendőrség véletlenül bukkant a bűnöző nyomára. 1999-ben, egy razzia során gyanússá vált a Szemjonov névre kiállított igazolványt felmutató férfi, akinél egy Browning típusú pisztolyt és egy hangtompítót is találtak. A valódi személyazonosság megállapítása után derült fény arra, hogy az időközben már Interpol-körözés alatt álló Dolmatovról van szó. A magyar bíróság három év szabadságvesztésre ítélte az orosz gengsztert lőfegyverrel való visszaélés és közokirat-hamisítás miatt. Az Igazságügyi Minisztérium már a büntetés letöltése előtt döntött a veszélyes bandita kiadatásáról.

Több orosz bűnözőt is kiadott Magyarország

Magyarország 1994 óta öt, különösen súlyos bűncselekmény gyanúsítottját adta ki orosz kérésre. A legismertebb közöttük a hosszas jogi procedúra után, 2000-ben kiadott Anatolij Bikov szibériai alumíniumbáró, aki bérgyilkosságra való felbujtás és pénzmosás vádjával áll jelenleg bíróság előtt Oroszországban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!