Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Elsüllyedt egy orosz kutatóállomás

2004.03.06. 18:33
Megérkezett a norvégiai Svalbardra (Spitzbergák) szombaton az elsüllyedt orosz Észak sark-32 kutatóállomásról kimentett 12 kutató.
A bázisról egy MI-26 típusú helikopter szállította el a kutatókat, aki szerda óta küzdöttek az életben maradásért, miután kettétört az a jégtábla, amelyre bázisukat felépítették.

Mint Artur Csilingarov, az orosz sarkkutatók szövetségének elnöke bejelentette, az evakuálás rendkívül nehéz körülmények között történt, de valamennyiüket sikerült sértetlenül helikopterre venni, amely Svalbard szigetére szállította őket, mintegy 800 kilométerre az Északi-sark(SZP)-32 kutatóállomástól. Megmentették az expedíció két kutyáját is. A kutatók egyike sem szorul orvosi ápolásra, így a tervek szerint már vasárnap hazaindulhatnak.

A kutatóknak szerencsére maradt némi élelmük és fűtőanyaguk, és megmentettek egy sátrat is, hogy átvészeljék a katasztrófa óta eltelt négy napot a minusz 30 fokos hidegben. Ők maguk alakítottak ki a jégen olyan helyet, ahol a helikopter le tudott szállni.

Az SZP-32, amely egy 1,5 kilométer x 2 kilométeres jégmezőn helyezkedett el, csaknem teljesen elsüllyedt, amikor eltört alatta a jég. Ez volt az első állandó orosz expedíció tizenkét év, a Szovjetunió felbomlása óta, amely az Északi-sarkot tanulmányozta. Tavaly áprilisi érkezésük óta a lebegő jégen csaknem teljesen körüljárták az Északi-sarkot. Küldetésük idén áprilisban ért volna véget.

A vészhelyzet nem érte váratlanul a kutatókat. Az erősebb jégnyomás és a közelben lévő melegebb áramlatok fokozaton darabokra törték a jégtáblát, amelyen az Északi-sark-32 kutatóállomás létesült. Januárban elenyészett a repülőgépeknek kialakított felszállópálya, szerdán elmerült a 16 kutató- és lakókonténer túlnyomó többsége is.