Géza
-12 °C
-4 °C

Robbantás egy orosz vonaton

2003.12.05. 12:18
Öngyilkos merénylő követte el azt a dél-oroszországi robbantást, amely egy helyi érdekű vonaton történt péntek reggel - közölte az orosz belügyminisztérium. A merényletnek eddig 36 halálos áldozata és 177 sebesültje van.
A helyi hatóságok szerint terrorcselekmény okozta azt a robbanást, amelynek következtében a CNN információi szerint 36 ember meghalt, további 177 pedig megsebesült péntek reggel egy dél-oroszországi vonaton.

Még javában tart a mentés

A merénylő egy nő volt, a szakértők szerint a testére erősítve viselte a mintegy öt kilogramm trotilnak megfelelő robbanóanyagot. A robbanás erejétől a szerelvény második kocsija kisiklott és fölborult.

Újabb információk szerint a merénylet közép-európai idő szerint fél hétkor történt, nem sokkal azután, hogy a Kiszlovodszkból Minyeralnije Vodiba közlekedő szerelvény kifutott Jesszentuki állomásról.

Még javában tart a mentés

A merényletről azonnal tájékoztatták Vlagyimir Putyin elnököt. A rendkívüli helyzetek minisztériuma Moszkvából repülőgépet készül indítani a helyszínre, a mentéshez szükséges gyógyszerekkel.

Előzetes információk szerint a pokolgép a szerelvény második kocsija alatt robbant. A helyszínen mintegy harminc mentőkocsi vesz részt a mentési munkákban. Az áldozatok egy részét még nem sikerült kihúzni a roncsok közül. A közeli városok kórházai fölkészültek az áldozatok fogadására.

Putyinnak jól jöhet

A terrorcselekményt a Csecsenfölddel határos Sztavropoli területen hajtották végre két nappal az oroszországi parlamenti választások előtt, amelynek eredménye várhatóan megerősíti a csecsen szakadár törekvésekkel szemben keményvonalas politikát folytató Vlagyimir Putyin elnök támogatottságát.

Hasonló terrorcselekményt legutóbb szeptemberben követtek el a térségben, a robbantásnak akkor hét halálos és mintegy kilencven sebesült áldozata volt.