Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Agyonlőtték egy orosz fegyvergyár két vezetőjét

2003.06.08. 17:01
Két merényletet is elkövettek pénteken az orosz Almaz-Antej hadiipari vállalat vezetői ellen: gyilkosság áldozata lett Szergej Klimov ügyvezető vezérigazgató és Szergej Scsitko, a holding egyik tagja, a Rotek részvénytársaság kereskedelmi igazgatója.
A Scsitko elleni bűncselekmény még péntek éjszaka történt, de hírét csak vasárnap hozták nyilvánosságra. Az üzletemberrel az autójában végzett három fejlövéssel feltehetően egy bérgyilkos a Moszkva mellett Szerpuhovban, egy étterem közelében. Rendőrségi vélemények szerint nyilvánvaló az összefüggés Klimov és Scsitko meggyilkolása között.

Az Almaz-Antej első emberét ugyanezen a napon moszkvai belvárosi lakása közelében lőtték agyon. A titkosszolgálati múlttal rendelkező Klimov a Kreml apparátusából került a Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására tavaly létrehozott Almaz-Antejhez. Az ügyvezetői funkciókat februárban, az előző vezető váratlan lemondása után vette át. Oroszország legnagyobb, légvédelmi fegyvereket - köztük a nagy hatótávolságú Sz-300-as rakétarendszert - gyártó vállalatának közgyűlése június 26-án választotta volna meg az új vezérigazgatót, a posztra az egyetlen jelölt Klimov volt.

Csak rá akartak ijeszteni?

Scsitko meggyilkolásának nyilvánosságra kerülése előtt olyan vélemények is megjelentek, hogy Klimovra esetleg csak rá akartak ijeszteni, akkor kapta ugyanis a halálos lövéseket, amikor dulakodni kezdett támadójával, aki a moszkvai bérgyilkosok gyakorlatától eltérően nem tisztes távolból végzett áldozatával.

Lapvélekedések szerint elképzelhető, hogy a merénylet mögött az Almaz-Anetjen belüli hatalmi, érdekeltségi harcok állhatnak. A nyomozást a Vlagyimir Usztyinov orosz legfőbb ügyésznek személyesen alárendelt különleges ügyek osztálya végzi, és bekapcsolódott a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) is. Egyelőre nem tudni, hogy Klimov meggyilkolását összevonták-e Scsitko ügyével.

Klimov terve az volt, hogy - elsősorban jobb marketing segítségével - az Almaz-Antej elérje az évi kétmilliárd dolláros exportbevételt.