Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Néhány bányászt kimentettek a mélyből

2003.10.25. 13:25
Korábbi hírekkel ellentétben életben vannak a föld alatt rekedt orosz bányászok, habár élelmük nincs, a levegő kevés, az áramellátás megszűnt. Kimentésüket megkezdték, néhányan már kijutottak.
Egyes jelentések szerint a negyvenhat föld alatt rekedt bányászból négy, más jelentések szerint tizenegy embert sikerült már felszínre hozni a dél-oroszországi Zapadnaja bányájából. A bányászok csütörtök este óta vannak a mélyben, mert egy föld alatti tó vize elárasztotta a munkavégzésük helye felett levő tárnát, lehetetlenné téve a felszínre jutást. A vízbetörés következtében megszűnt a bányában az áramellátás, a 700 méteres mélységben rekedt bányászoknak nincs élelmük, s kevés levegő maradt a tárnában.

A mentőbrigádok már több teherautó földet és követ zúdítottak azokba a vágatokba, amelyeken át a víz elöntötte a bánya több aknáját, hogy elrekesszék a víz útját. Eközben szomszédos bányákból mentőjáratokat vájnak a 46 bányászt fogva tartó tárna felé, és szellőzőaknákat próbálnak kialakítani, hogy a bánya foglyaivá vált embereknek legyen elegendő levegőjük. Nagy gépeket nem használnak, mert azokkal nincs lehetőség a kényes helyzetben szükséges óvatos haladásra. A kézi járatvágás viszont legalább 48 órát igényel - idézte az orosz ITAR-TASZSZ hírügynökség Vlagyimir Hub területi kormányzót. Ez a mostani már a második eset az idén a Zapadnaja bányában, hogy vízbetörés áraszt el több aknát. Az előző, februári eset idején azonban nem tartózkodott senki a föld alatt, amikor a víz elárasztotta a bánya egy részét. Az orosz szénbányákban meglehetősen gyakoriak a szerencsétlenségek. A bányászok gyakran rendeznek tiltakozó akciókat a munka- és balesetvédelmi óvintézkedések és felszerelések hiányosságai miatt.

A Szénbányászok Független Szakszervezeti Szövetségének adata szerint a múlt évben 68 orosz szánbányász vesztette életét bányaszerencsétlenségben - írta jelentésében az amerikai AP hírügynökség.