Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Villámangolon a pétervári zsaruk

2003.05.10. 15:45
A szentpétervári rendőröknek parancsba adták, hogy tanuljanak angolul, így segítve a városba érkező külföldieknek. A városban május végén nagyszabású ünnepségeket tartanak Szentpétervár megalapításának háromszázadik évfordulója alkalmából.
A Szentpéterváron szolgálatot teljesítő 8000 rendőr mindegyikét utasították, hogy tanuljanak meg angolul a város megalapításának háromszázadik évfordulója alkalmából tartandó ünnepségekre. A ceremónián várhatóan legalább negyven ország vezetője, köztük George Bush és Tony Blair is megjelenik.

Visszautasítani a megvesztegetést

A rendőröknek mindössze két hét áll rendelkezésükre, hogy a 255 oldalas tankönyv ismeretanyagát elsajátítsák. A könyv azt is tartalmazza, hogyan kell visszautasítani angolul, ha megvesztegetéssel próbálkozik egy külföldi. Ugyanakkor az Oroszországot megjárt turisták szerint nagyon ritkán találkozni olyan orosz rendőrrel, aki nem hajlandó pénzt elfogadni.

Áttekinthetetlen

Tudósítok szerint az orosz rendőrök közül többen azt kifogásolták, hogy a tankönyv gyakorlatilag áttekinthetetlen. Egyesek szerint túl hosszú, és szinte semmit sem lehet megtalálni benne. Mások szerint ez nem is egy igazi tankönyv, hanem egy szövegkönyv. A könyv előszava szerint csak a tanuló képességein és igyekezetén múlik, hogy mennyit sajátítanak el az anyagból, jelentette a BBC.