Judit
2 °C
7 °C

Szegeden dolgozik a Walesben kirúgott orvos

2008.09.22. 13:37
Miután sorozatos téves diagnózisai miatt nem praktizálhatott a szigetországban, a magyar patológus visszatért korábbi munkahelyére, a Szegedi Tudományegyetem Pathológiai Intézetébe. Az intézet szerint az orvos az Egyesült Királyságban nem követett el olyan hibát, amely egyetlen betegnek is maradandó károsodást okozott volna

Dr. Zs. Tóth Endre, akit hibás diagnózisai miatt töröltek az angol orvosi nyilvántartásból, jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Kórélettani Intézetében dolgozik.

Az Angliában az orvosi nyilvántartásból törölt magyar patológus nem követett el olyan hibát, amely egyetlen betegnek is maradandó károsodást okozott volna - áll a Szegedi Tudományegyetem Pathológiai Intézetének hétfői közleményében.

Az orvos 13 éve az intézet munkatársa. Amíg Walesben dolgozott, az Intézetben fizetés nélküli szabadságon volt, tehát tevékenységét ezen időszak alatt nem a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ alkalmazottjaként végezte.

A szakorvos a Walesben töltött öt hónap alatt összesen 1.261 kórszövettani mintát értékelt, ebből 1211 esetben az utólagos szakértői vélemény elfogadta az eredeti diagnózist. 44 esetben olyan véleménykülönbséget állapítottak meg, amely a betegek sorsát érdemben nem befolyásolta.

Öt esetben viszont nem vette észre a rákot, míg egy alkalommal daganatot állapított meg egy betegnél, akiről kiderült, hogy nem volt az. Az egyetem úgy tudja, a nem helytálló diagnózisokra még az orvosi értekezleteken fény derült, a diagnózisokat korrigálták, így azokból a betegeknek maradandó károsodása nem származott.

A brit Általános Orvosi Tanács az ilyen esetekben szokványosnak tekinthető eljárás keretében függesztette fel a szakorvos regisztrációját 18 hónapra. A felfüggesztés 2009. áprilisában jár le - áll az egyetemi sajtóközleményben.

A Magyar Pathologusok Társaságának (MPT) elnöke szerint megfontolandó, hogy egy olyan esetben, amikor európai standardok alapján egy orvos súlyos tévedéseket követ el, Magyarországon mit tehet a szakmai szervezet.

Orosz Zsolt szerint itthon nincs hivatalos minőségi ellenőrzés a patológia területén, és az orvosszakmai szervezeteknek sincsenek olyan jogosítványai, melyek alapján megakadályozhatnák, hogy valaki az adott szakterületen munkába álljon. Orosz hozzátette: Magyarországon, ha külső ellenőrzés nincs is, az osztályon belül természetesen a szakmai vezető számon tartja, hogy az orvosok hogyan dolgoznak.

Az MPT elnöke hozzátette: külső hivatalok Nagy-Britanniában sem ellenőrzik rendszeresen az orvosokat. Tudomása szerint a konkrét esetben is az történt , hogy egy nagyobb hiba miatt felállítottak egy szakértői csoportot, amely visszamenőleg végignézte a magyar orvos leleteit.

A két ország között az a legnagyobb különbség az, hogy Angliában léteznek olyan tekintélyes szakmai szervezetek, amelyek véleménye, jóváhagyása nélkül nem kerülhet valaki állásba. Orosz szerint Magyarországon is szükség lenne arra, hogy például a szakmai kollégiumot felruházzák olyan jogokkal, melyek alapján eljárhatna a hasonló esetekben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?