Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Amerikaiak lőtték le a magyar egyetemistát Irakban

2003.11.21. 13:59
Amerikai katonák lőtték le az Irakban munkát vállaló magyra egyetemistát, mert nem állt meg egy ellenőrzőpontnál, tudatta a külügyminisztérium péntek délután. Az iraki háború első magyar áldozatának holttestét jövő héten hozhatják haza.
'Segíteni ment Irakba'
A 27 éves Varga-Balázs Péter civilként dolgozott a háborús övezetben közölte az MTI érdeklődésére pénteken az elhunyt bátyja.

Elutazása előtt a család hasztalan próbálta lebeszélni az egyetemista fiatalembert az iraki szolgálatról. Három hónapos munkára utazott ki egy budapesti kft. közvetítésével, s több mint két hónap már eltelt az önként vállalt missziójából, közölte az elhunyt testvére.

Varga-Balázs Gábor, aki egyébként orvos, határozottan cáfolta, hogy az anyagiak vonzották volna öccsét, amikor Irak mellett döntött.

"Segíteni akart, hogy Irakban jobb legyen az élet, ezért vállalkozott a békés szolgálatra" - mondta.

Gondolkodásmódja jellemzéséül elmondta, hogy karácsony előtt az egyetemről hazaérkezvén "letette hátizsákját és vért adni ment", hogy ezzel segítsen a rászorulókon. A fiatalember jogásznak és német nyelvszakosnak készült. (forrás: MTI)

Nem állt meg az amerikai ellenőrző pontnál a munkát vállaló magyar egyetemista, ezért lőtték le az amerikai katonák, közölte a magyar külügyminisztérium péntek délután.

"Amerikai részről (...) arról tájékoztatták a Külügyminisztériumot, hogy a Varga-Balázs Péter által vezetett gépjármű nagy sebességgel közelített meg egy amerikai katonák által felállított közúti ellenőrző pontot. A megállásra való felszólítás, illetve figyelmeztető lövések ellenére sem lassított, így célzott lövéseket adtak le a gépkocsira, ami a vezető halálát okozta (...) - tudatta közleményben Tóth Tamás külügyi szóvivő.

Szerencsétlen baleset lehetett

Az amerikai civil hatóság neve elhallgatását kérő egyik munkatársa péntek reggel közölte az MTI-vel, hogy eddigi ismeretei szerint a magyar férfi a a Bagdadtól mintegy 130 kilométerre nyugatra fekvő Ramadi térségében, egy ellenőrző pontnál halt meg.

Korábban annyit már közölt a bagdadi magyar konzul, Nagy András, hogy a férfi halálát nem iraki fegyveres ellenzékiek merénylete vagy más terrorakció okozta, hanem szerencsétlen baleset.

Amerikai autóból adták le a lövéseket

A fiatalembert a Brown and Root cég alvállalkozója alkalmazta, ezért Irakban a cég amerikai gépkocsijával közlekedett. Az alkalmazó cég a TOIFOR, amely mobil vécék és egyéb higiénai eszközök forgalmazásával foglalkozik a vállalat helyi vezetőjét megszólaltató hír TV szerint.

Juhász Ferenc a magyarokat kérte, szerezzenek információkat

Juhász Ferenc délután kifejezte részvétét és együttérzését a szerencsétlenül járt fiatalember hozzátartozóinak és szüleinek, és elmondta, az egyetemista egyéni munkavállalóként tartózkodott Irakban, és nem állt kapcsolatban a magyar szállító kontingenssel.

A honvédelmi miniszter azt kérte a kint tartózkodó magyar katonáktól, hogy a tragédia részleteiről szerezzenek információkat. Juhász hozzátette, azt várják, hogy a történteket az erre jogosult iraki hatóságok kivizsgálják és adjanak tájékoztatást.

A magyar hatóságok azért csak csütörtökön értesültek a fiatalember hétfő esti haláláról, mert a magyar kontingens nem azon a területen működik, ahol a férfit lelőtték, állította korábban a Honvédelmi Minisztérium.

A családot a munkáltató értesítette

Az áldozat Győrött élő családját értesítették, a holttest hazaszállításáról is intézkedtek, erre azonban a helyi egészségügyi és járványügyi szabályok betartása miatt várhatóan csak a jövő héten kerülhet sor.

Az esetről a munkáltató cég értesítette az áldozat családját, s csak ők tájékoztatták utóbb a külügyi szaktárca illetékeseit.

A Brown and Root, amelynék az első jelentések szerint a fiatal férfi munkát vállalt, az amerikai hadsereget kiszolgáló szállítmányozási és beszerzési központ, amely Kaposváron és Taszáron is jelen van. A cég 1995 óta foglalkoztat magyar alkalmazottakat az Egyesült Államok hadseregének délszláv missziójához kötődően.

Katolikus egyetemen tanult

A Kisalföld című napilap szerint a férfi a győri Révai Gimnázium egykori diákja, 1994-ben érettségizett, és most egyetemi éveit töltötte.

A fiatalember előbb Pécsett tanult, majd beiratkozott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre. Fél évet halasztott, valószínűleg ezért döntött úgy, hogy ez idő alatt megpróbál pénzt keresni. Veszélyes, de jól - 4-6 ezer dollárt - fizető munkahelyen.

Az egyetem a tragédiával kapcsolatban közleményben tudatta, hogy negyedéves hallgatójuk emlékére gyászmisét tartanak vasárnap reggel fél nyolckor az egyetem belvárosi kápolnájában.

Kevesen tudták, hova készül

Varga Balázs Péterről csak a közvetlen környezete tudta, hogy hova készül. A Kisalföld értesülése szerint hirdetés útján vette fel egy cég alvállalkozója tolmácsnak vagy gépkocsivezetőnek.

Cáfol a Brown and Root
Az amerikai hadsereget kiszolgáló cég kaposvári székhelyű magyarországi képviseletének nincs tudomása arról, hogy szervezésükben magyar alvállalkozó cégek magyar munkavállalókat foglalkoztatnának Irakban - közölte a cég nevében nyilatkozó munkatárs.

Hozzátette: a Brown and Root magyarországi képviselete az amerikai hadsereg balkáni feladataihoz biztosít hátteret.

A Brown and Root hivatalos állásfoglalása az, hogy a cégnek egyetlen Irakban dolgozó alkalmazottja sem vesztette életét.

A cég képviselője elmondta, Irakban dolgoznak az amerikai hadsereget kiszolgáló magyar munkavállalók is, ők az amerikai központú cég közvetlen alkalmazásában állnak. (MTI)