Mátyás
-6 °C
1 °C

Pénzért minősített rokkanttá?

2003.01.17. 13:43
Hivatali visszaélés bűntettének alapos gyanúja miatt csütörtökön őrizetbe vett egy bajai orvost pénteken a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. Az orvos a rokkantsági jogosultságot elbíráló első fokú orvosi bizottság tagja volt.
Az orvost azzal gyanúsítják, hogy vélhetően ellenszolgáltatás fejében közrejátszott 28 személy indokolatlan leszázalékolásában illetve magasabb fokozatú rokkantságának megállapításában. Ferenczi László alezredes, a rendőrség szóvivője elmondta, hogy az Országos Orvosszakértői Intézet feljelentése nyomán az ügyben a múlt év márciusában indult el a nyomozás. A rendőrségi vizsgálat első szálai egy dávodi asszonyhoz vezettek, aki feltételezhetően abban működött közre, hogy a magukat egészségi állapotuk miatt leszázalékoltatni kívánó betegek az illető orvoshoz forduljanak.

Hetvenhét éves gyanúsított

A 77 éves nő lakásán tartott házkutatás során több tucat, különböző betegek nevére kiállított orvosi iratok kerültek elő. Az eddig szabadlábon védekező asszonyt a rendőrök csütörtökön szintén őrizetbe vették. Ellene különleges személyi adatokkal való visszaélés alapos gyanúja miatt indul eljárás. Az intézet feljelentésében az is szerepel, hogy Baján az első fokú orvosi bizottságnál egyesek pénzt adtak illetve fogadtak el a rokkantság megállapítása érdekében. Ferenczi elmondta: az ügyben tovább folytatódó nyomozásnak még bizonyítania kell azt a joggal felvetődött feltételezést, hogy a most őrizetbe vett két személy valóban kapott-e ellenszolgáltatást és mennyit.

Előzetesben

Az orvosszakértő bevonásával eddig lezajlott vizsgálatok azt viszont már felderítették, hogy az illető bajai orvos - bizottsági tagként - 28 esetben segítette elő a hozzáfordulók jogosulatlan vagy a tényleges betegségnél nagyobb mértékű rokkantságának megállapítását. A rendőrség mind az orvos, mind a dávodi nő esetében kezdeményezte az előzetes letartóztatást.