Boglárka
19 °C
35 °C

Börtönbe mennek a zsebre dolgozó szentesi orvosok

2006.06.16. 16:53
Jogerősen három év börtönre ítélték a szentesi kórház sebészeti osztályának korábbi vezetőjét. Az orvos - az ugyancsak elítélt egykori főigazgató - beleegyezésével több mint kétszáz műtétet végzett el külföldi betegeken, akik ezért pénzt fizettek. A beavatkozásokat elszámoltatták a egészségbiztosítóval is, így több mint 65 millió forint kárt okoztak.

Jogerősen három év börtönre ítélte a Csongrád Megyei Bíróság pénteken a szentesi kórház sebészeti osztályának korábbi vezetőjét.

Az ítélet szerint Geönczeöl Tibor Gyula, a szentesi kórház sebészeti osztályának volt vezetője 1997-2001 között 173 külföldi beteget látott el 215 alkalommal sürgősségi ellátás címén. Az orvos valójában műtéteket végzett el a betegeken.

A műtétekért a betegektől pénzt kapott. A beavatkozásokról hamis dokumentációt állított ki, s azokat elszámoltatta az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral. Ezzel több mint 65 millió forint kárt okozott.

A műtéteket a kórház akkori főigazgatója, Kovács Ágnes engedélyezte a főorvosnak. A főigazgató tudott a téves - sürgősséginek feltüntetett - jelentésekről, s az adatokat ő továbbította az OEP felé.

A bíróság Geönczeöl Tibor Gyulát társtettesként, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért három év börtönre, 6 millió forint pénzbüntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a közügyektől.

Kovács Ágnest társtettesként, folytatólagosan elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntettében, és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében találták bűnösnek, ezért 1 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetéssel, 2 millió forint pénzmellékbüntetéssel és 2 év közügyektől eltiltással sújtották.