Botond, Mózes
EUR 389,75 Ft
USD 373,46 Ft
12 °C
29 °C

Hibás szívbillentyűket ültetett be a sztársebész

2003.02.17. 16:23
Korrupt orvosok tucatjait vonják felelősségre Olaszországban: egy híres sebészt letartóztattak, mert csúszópénz fejében utóbb hibásnak bizonyult szívbillentyűket operált betegeibe, egy másik ügy pedig azokat az orvosokat érinti, akik egy gyógyszergyártól kaptak jelentős juttatásokat meghatározott gyógyszerek felírásáért.
Dino Casarotto, a Padovai Kórház szívsebészeti klinikájának főorvosa most őrizetben van, a hatóságok előtt kell számot adnia arról, miért alkalmazott az utóbbi időben hibás szívbillentyűket betegeinek megműtésekor. A hírek szerint az egyik olasz importáló cég tömegével adta el hazai földön az egyik brazil gyár, a Tri-Technologies által előállított szívbillentyűket. Dino Casarotto - aki szakmájában az egyik legismertebb szaktekintély, s aki Itáliában egykor az első szívátültetést hajtotta végre - negyven darabot vett át ezekből a billentyűkből a szállítóktól.

Az egyik billentyű hibás volt

A főorvos ezekből 2000 novembere és 2002 februárja között harmincnégyet ültetett be betegei szervezetébe. A nyomozók szerint ötszáz euró ütötte a markát minden egyes darabért. A baj akkor keletkezett, amikor az egyik betege meghalt. Utóbb kiderült, hogy a beültetett szívbillentyű hibás volt. Casarottót gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával tartóztatták le.

Gyógyszerbotrány

Egy másik eset az egészségügyben dolgozó mintegy háromezer személyt érint, köztük háziorvosokat, kórházi szakorvosokat, műtősöket, egyetemi docenseket. Mindannyian részt vettek abban a hatalmas méretű üzleti körforgásban, amely biztosította a Glaxo Smith Kline brit-német gyógyszergyártó óriáscég veronai leányvállalata számára, hogy saját gyógyszereit nagy mennyiségben adják el a betegeknek. A kulcsszerepet az orvosok játszották, akik busás jutalék fejében írták fel a Glaxo termékeit a betegeknek.

A pénzügyőrség magánál a veronai cégnél is vizsgálatot folytatott. A helyi számítógépes adatbázisból kiderült, hogy 2001-ben a vállalat 50 millió eurót költött "promóció" címén. A pénzügyi hatóságok eltúlzottnak minősítették ezt a hatalmas tételt, és hosszú, kitartó nyomozás, több mint tizenháromezer telefonlehallgatás eredményeként göngyölítette fel az igazságot.

Hatvan ember ellen emeltek vádat

A Glaxo készpénzzel, számítógépekkel, külföldi konferenciáknak álcázott szórakoztató utazások szervezésével hálálta meg az "együttműködők" tevékenységét, de volt, aki kevéssel is beérte, például egy vérnyomásmérő műszerrel. Mintegy hatvan személy ellen máris vádat emeltek.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Eladnék
  • Hírek