Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyolc évet kapott Ausztriában a magyar ámokfutó bankrabló

2002.12.04. 16:01
Különösen veszélyes körülmények között elkövetett, halált okozó gondatlanság, betörés-sorozat, kényszerítés, orgazdaság és okirathamisítás miatt nyolc évi szabadságvesztésre ítélte egy klagenfurti bíróság a 42 éves V. Tibor magyar állampolgárt.
V. Tibor eredetileg egy magyarországi börtönből szökött meg, majd Szerbiában hamis papírokat szerzett, s ezekkel érkezett Ausztriába, ahol Traunban, Fürstenfeldben és Völkermarktban sorozatos betöréseket követett el.

Bankrablás, halálos karambol

Utolsó alkalommal a Hypo-Bank völkermarkti fiókjába próbált betörni idén júniusban, de az őrök elkapták, majd mikor kereket oldott, üldözőbe vették. V. Tibor autón menekült, eközben összeütközött egy szembejövő gépkocsival, s annak vezetője, egy fiatal nő kórházba szállítás közben életét vesztette.

V. Tibor kitűnően hamisított diplomata-útlevéllel próbálta magát igazolni, illetve nyomban közölte, hogy az okmány hamis, s azt hivatott leplezni, hogy ő a katonai hírszerzés ügynöke, ám a magyar rendőrség hamar közölte, hogy V. ismert bűnöző, aki nemrég szökött meg egy magyarországi börtönből.

Először tagadott

Őrizetbe vétele után megpróbált megszökni a vizsgálati fogságból. A kezdeti tagadás után ügyvédje bíztatására teljes körű vallomást tett, s ezt a bíróság enyhítő körülményként értékelte: a vádpontok alapján 15 év börtön lett volna a maximálisan kiszabható bírság.

A vádlott fellebbezett az ítélet ellen, így az egyelőre nem jogerős. V. ellen egyébként a grazi tartományi legfelső bíróságnál folyik a magyar hatóságok kiadatási kérelmével kapcsolatos eljárás - Magyarországon a börtönből való szökése miatt keresik.