Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A magyar állam ellen ítélt a strasbourgi bíróság

2005.07.05. 20:21
Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint egy magyar férfi nem egyenlő feltételekkel vehetett részt egy ellene folyó büntető eljárásban. Osváth László Torgyán József minisztersége idején a földművelésügyi minisztérium által alapított Agrárinnovációs Kht-t vezette.

Elítélte Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden az Agrárinnovációs Kht. volt ügyvezető igazgatója előzetes letartóztatásának meghosszabbítási körülményei miatt.

Osváth Lászlót hűtlen kezeléssel gyanúsították. A rendőrség 2001. május 23-án elrendelte 72 órás őrizetbe vételét. Május 25-én a Pesti Központi Kerületi Bíróság - tárgyi bizonyítékok eltüntetése és a többiekkel való összebeszélés kockázatára hivatkozva egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte. Az előzetes letartóztatást aztán - különböző meghallgatások nyomán - mindig újra és újra meghosszabbították.

Ott sem volt

A Legfelsőbb Bíróság Osváth előzetes letartóztatását 2002. április 25-ig meghosszabbította.

Osváth azt kifogásolta, hogy előzetes letartóztatásának meghosszabbítási kérelmeiről - ezeket mindig az ügyészség nyújtotta be - a bírósági tárgyalások előtt nem őt, sem ügyvédjét nem tájékoztatták időben, és a korábbi bírósági döntésektől eltérően a Legfelsőbb Bíróság tárgyalásán már meg sem jelenhettek.

A strasbourgi bíróság maga is úgy ítélte meg: mindez nem tette lehetővé, hogy a vád és a védelem egyenlő jogokkal vegyen részt az eljárásban. Ezért a testület egyhangúan megállapította, hogy Osváth esetében megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezménye 5. paragrafusának 4. szakaszát, amely szerint mindenkinek, akit megfosztanak szabadságától, joga van olyan lépésekhez, amelyek alapján egy bíróság gyorsan megállapíthatja, vajon fogvatartása törvényes-e.

Osváth 10 ezer eurót kért erkölcsi kártérítésként, de a bíróság úgy döntött, hogy a jogsértés megállapítása önmagában is elégséges erkölcsi kártérítést jelent.

Osváth László az Agrárinnovációs Kht. ügyvezető igazgatója volt, akit a nyomozók azzal gyanúsítottak, hogy 1999-2000-ben többször is jogosulatlan kifizetéseket kezdeményezett a kht. bankszámláiról, és így összesen mintegy 98 millió forint vagyoni hátrányt okozott.