Valér
2 °C
8 °C

Magyar betörőbandát fogtak az osztrákok

2008.05.06. 14:55
Csaknem 800 ezer eurós kárt okozott az a magyar betörő banda, amelynek 9 tagját a napokban fogták el a hatóságok Ausztriában. Az eddigi adatok szerint legalább 86 betörés írható a számlájukra.

A felső-ausztriai bűnüldöző hatóságok felszámoltak egy magyar bandát, amelynek tagjai összesen 86 betörést hajtottak végre az alpesi ország különböző tartományaiban. Az általuk okozott kár csaknem nyolcszázezer euróra rúg. A felső-ausztriai bűnügyi rendőrség kedden közölte, hogy az ügyben összesen kilenc személyt vett őrizetbe. Valamennyien állásnélküli fiatalemberek.

A banda Felső-Ausztriában, Karintiában, Stájerországban, Alsó-Ausztriában, Burgenlandban és Bécsben volt különösen aktív. Az ellenük folyó nyomozás tavaly novemberben hozta meg az első eredményét, amikor Enns közelében, az A1-es autópályán a rendőrség feltartóztatott egy személygépkocsit és egy teherszállítót.

Az utóbbiban egy tonna, lopásból származó színesfémet és két darab, négykerekű motorkerékpárt találtak. Az őrizetbe vett öt magyarról később kiderült, hogy huszonegy betörést követtek el. Az általuk zsákmányolt tárgyak között szép számban akadtak motoros fűrészek, fúrókalapácsok és mopedek.

A folytatódó nyomozás idén márciusban további négy magyar lefüleléséhez vezetett. Őket ugyancsak szállítás közben érték tetten, lopott kábeldobok társaságában. Kettőjüket csak arra a bűncselekményre "szerződtették", a másik kettő azonban bevallotta, hogy 13 további betörésben is részt vett. Elsősorban vállalati telephelyeket és raktárépületeket szemeltek ki, ahonnan főleg értékes munkaeszközöket vittek el.

Az egyikükre további 52 bűncselekményt sikerült az osztrák hatóságoknak rábizonyítaniuk. Feltételezett tettestársait, akik a betörésekben együttműködtek vele, nemzetközi elfogatóparancs alapján Magyarországon tartóztatták le. A felső-ausztriai bűnüldöző szervek még nem zárták le a nyomozást, szeretnének mindenekelőtt az orgazdák nyomára jutni.