Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rendőrség: válság nincs, válságintézkedések vannak

2007.05.18. 16:17
Az ügyészség kezdeményezte az erőszakkal gyanúsított rendőrök előzetes letartóztatását. A rendőrség visszaállítja a 2004-ben megszüntetett belső ellenőrzési szolgálatot, amellett belső közvéleménykutatást is tartanak a Múzeum körúti erőszakhoz hasonló, illetve az állomány tagjai által elkövetett bűncselekmények megelőzésére. Gyurcsány Ferenc mélységesen megdöbbent, a Fidesz lemondásra szólít fel, de senki sem mond le.

Nincs válság a rendőrségben, mondta az Indexnek Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány helyettese pénteken délelőtt azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi napokban egymást követik a súlyos rendőrségi botrányok. Csütörtökről péntekre virradó éjjel azonban az Országos Rendőr-főkapitányság vezetése több gyors döntést is hozott: visszaállítják a 2004-ben megszüntetett belső ellenőrzési szolgálatot, erősítik a parancsnoki ellenőrzést, bizottságot hoznak létre a Rebisz ellenőrzési rendszerének átvilágítására és belső közvéleménykutatást hajtanak végre az állomány soraiban egy külső cég megbízásával. Részletek >>>

Csütörtökön meggyanúsították, őrizetbe vették és beosztásából felfüggesztették azt az öt rendőrt, akik a gyanú szerint megerőszakoltak egy 21 éves nőt Budapesten. A rendőrök a Rendészeti Biztonsági Szolgálat állományába tartoznak, a parancsnok azonnal fegyelmit indíttatott ellenük. A történtek összefoglalása szájbarágósan >>>

A gyanúsítottak érdemi vallomást tettek, de nem beismerő vallomást, mondta Morvai Attila a Fővárosi Főügyészség szóvivője a TV2 péntek reggeli műsorában. Ez ismertetése szerint azt jelenti, hogy a bűncselekmény napján volt rendőri intézkedés a lány ellen, s a gyanúsítottak és a sértett találkoztak egymással. A rendőrök, ha a bíróság bűnösnek találja őket, akár tíz év börtönt is kaphatnak. Az ügyészség péntek este a gyanúsított rendőrök előzetes letartóztatását kezdeményezte, a bíróság szombat délelőtt dönt az ügyben.

Senki sem mond le

Petrétei József nem mond le, hangzott el az igazságügyi és rendészeti miniszter péntek kora délutáni sajtótájékoztatóján. A személyével kapcsolatos konzekvenciák, mint fogalmazott, a miniszterelnökre tartoznak.

Az igazságügyi minisztérium szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében nem tartotta indokoltnak hazarendelni az ORFK külföldön tartózkodó vezetőjét, Bene Lászlót. Az indoklás szerint "a rendőrök által elkövetett törvénysértő cselekmény felderítésében és a megfelelő eljárások lefolytatásában minden rendőri vezető megfelelően járt el".


Petrétei József nem mond le

A miniszterelnöknek nem áll szándékában átalakítani a kormányát, áll a Kormányszóvivői Iroda közleményében.

A rendőrség vezetői közül sem ajánlotta fel senki a lemondását.

A fideszes Kontrát Károly és Navracsics Tibor délelőtt lemondásra szólította fel Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztert, Bene László országos rendőrfőkapitányt és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt.

A miniszter a jövő héten kezdeményezi a btk. módosítását; a hivatalos eljárás során elkövetett erőszakos nemi közösülést 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék.

Arra a fideszes felvetésre, miszerint a Rebisz egy olyan torzszülött, amelynek működése kontrollálhatatlanná vált, Petrétei József azt válaszolta: meg kell vizsgálni a Rebisz esetleges átszervezését, ez már korábban is felmerült.

Petrétei a legfontosabb célnak nevezte a rendőrségbe vetett bizalom helyreállítását, reméli, hogy a testület kiveti magából az ilyen súlyos bűnök elkövetőit.

A miniszter – a Fidesz felvetésére reagálva, miszerint felfüggeszti a részvételét a határőrség és a rendőrség összevonásáról folyó ötpárti tárgyalásokon – elmondta: aki a rendőrség és a határőrség integrációjára nemet mond, az egy olyan civilszervezetre mond nemet, ami a rendőrség munkáját felügyelné.

A koalíció is tárgyal a rendőri erőszakról

Információink szerint a szabad demokraták kihelyezett ügyvivői testületi ülésén is téma volt a rendőrségnél kialakult helyzet. Úgy tudjuk, Kóka János a kialakult helyzet megvitatására ismét találkozót kezdeményez majd Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnökkel. A liberális pártvezető megválasztása óta készül a koalíciós szerződés áttekintésére, de március végén csak szakkérdésekben tárgyalt a kormányfővel, például a kihelyezett egészségügyi koalíciós egyeztetésen, de négyszemközti csúcsra nem került azóta sem sor.

Hogy mi a liberálisok álláspontja, azt előrevetítheti az, hogy Gusztos Péter SZDSZ-es frakcióvezető pénteken az Infórádiónak úgy nyilatkozott: "Megfontolandó, hogy helyes volt-e a Belügyminisztérium megszűntetése".

A Kormányszóvivői Iroda közlése szerint a miniszterelnök nyitott az SZDSZ-szel folytatandó egyeztetésekre.


Az ügyészségről elvezetik a csütörtöki felismertetés után a gyanúsítottakat

Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédõ szervezet ügyvivője szerint ennél mélyebbre már nehezen süllyedhet a magyar rendõrség. Schiffer András elképesztõnek tartja, hogy a 21 éves megerõszakolt lány esetében azért derült fény az igazságra, mert az áldozat az átlagnál jobb érdekérvényesítõ képességgel rendelkezett. Részletek >>>

Gyurcsány is megdöbbent

"Felháborítanak és megdöbbentenek azok az esetek, amelyek az elmúlt napokban nyilvánosságra kerültek, és amelyek egyes rendőröket érintenek – áll a kormányfő péntek délelőtti közleményében. – Együttérzésemről biztosítom e visszaélések minden áldozatát, és egyetértek azokkal, akik gyors és világos válaszokat várnak minden most napvilágra került esettel kapcsolatban, hiszen a köztársaság rendőrének lenni nem több jogot, hanem több felelősséget kell, hogy jelentsen."

videó: juj.hu

Gyurcsány kifejti, hogy mindannyiunkat némi reménnyel tölthet el, hogy "a rendőrség maga állt élére egyfajta megújulási-megtisztulási folyamatnak", rendőri felderítés nyomán derültek ki az esetek.

"Mindezek ellenére a bűn még bűn marad, ami kétszer olyan súlyos erkölcsi és jogi megítélés alá esik, ha azt a köztársaság és annak polgárainak védelmére felesküdött egyenruhások követik el. A mai napon ezért arra utasítottam a Rendészeti és Igazságügyi Minisztériumot vezető minisztert, hogy rendelje magához a rendőrség vezetőit, tájékozódjon az ország biztonságérzetét alapvetően meghatározó ügyekben, és hozzon meg minden határozott és hatékony intézkedést annak érdekében, hogy az említettekhez hasonló, a rendőrséggel szembeni közbizalmat aláásni képes jelenségeket felszámolja." – zárul a miniszterelnök közleménye.