Tibor
2 °C
8 °C

Rendőrség: válság nincs, válságintézkedések vannak

2007.05.18. 16:17
Az ügyészség kezdeményezte az erőszakkal gyanúsított rendőrök előzetes letartóztatását. A rendőrség visszaállítja a 2004-ben megszüntetett belső ellenőrzési szolgálatot, amellett belső közvéleménykutatást is tartanak a Múzeum körúti erőszakhoz hasonló, illetve az állomány tagjai által elkövetett bűncselekmények megelőzésére. Gyurcsány Ferenc mélységesen megdöbbent, a Fidesz lemondásra szólít fel, de senki sem mond le.

Nincs válság a rendőrségben, mondta az Indexnek Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány helyettese pénteken délelőtt azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi napokban egymást követik a súlyos rendőrségi botrányok. Csütörtökről péntekre virradó éjjel azonban az Országos Rendőr-főkapitányság vezetése több gyors döntést is hozott: visszaállítják a 2004-ben megszüntetett belső ellenőrzési szolgálatot, erősítik a parancsnoki ellenőrzést, bizottságot hoznak létre a Rebisz ellenőrzési rendszerének átvilágítására és belső közvéleménykutatást hajtanak végre az állomány soraiban egy külső cég megbízásával. Részletek >>>

Csütörtökön meggyanúsították, őrizetbe vették és beosztásából felfüggesztették azt az öt rendőrt, akik a gyanú szerint megerőszakoltak egy 21 éves nőt Budapesten. A rendőrök a Rendészeti Biztonsági Szolgálat állományába tartoznak, a parancsnok azonnal fegyelmit indíttatott ellenük. A történtek összefoglalása szájbarágósan >>>

A gyanúsítottak érdemi vallomást tettek, de nem beismerő vallomást, mondta Morvai Attila a Fővárosi Főügyészség szóvivője a TV2 péntek reggeli műsorában. Ez ismertetése szerint azt jelenti, hogy a bűncselekmény napján volt rendőri intézkedés a lány ellen, s a gyanúsítottak és a sértett találkoztak egymással. A rendőrök, ha a bíróság bűnösnek találja őket, akár tíz év börtönt is kaphatnak. Az ügyészség péntek este a gyanúsított rendőrök előzetes letartóztatását kezdeményezte, a bíróság szombat délelőtt dönt az ügyben.

Senki sem mond le

Petrétei József nem mond le, hangzott el az igazságügyi és rendészeti miniszter péntek kora délutáni sajtótájékoztatóján. A személyével kapcsolatos konzekvenciák, mint fogalmazott, a miniszterelnökre tartoznak.

Az igazságügyi minisztérium szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében nem tartotta indokoltnak hazarendelni az ORFK külföldön tartózkodó vezetőjét, Bene Lászlót. Az indoklás szerint "a rendőrök által elkövetett törvénysértő cselekmény felderítésében és a megfelelő eljárások lefolytatásában minden rendőri vezető megfelelően járt el".


Petrétei József nem mond le

A miniszterelnöknek nem áll szándékában átalakítani a kormányát, áll a Kormányszóvivői Iroda közleményében.

A rendőrség vezetői közül sem ajánlotta fel senki a lemondását.

A fideszes Kontrát Károly és Navracsics Tibor délelőtt lemondásra szólította fel Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztert, Bene László országos rendőrfőkapitányt és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt.

A miniszter a jövő héten kezdeményezi a btk. módosítását; a hivatalos eljárás során elkövetett erőszakos nemi közösülést 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék.

Arra a fideszes felvetésre, miszerint a Rebisz egy olyan torzszülött, amelynek működése kontrollálhatatlanná vált, Petrétei József azt válaszolta: meg kell vizsgálni a Rebisz esetleges átszervezését, ez már korábban is felmerült.

Petrétei a legfontosabb célnak nevezte a rendőrségbe vetett bizalom helyreállítását, reméli, hogy a testület kiveti magából az ilyen súlyos bűnök elkövetőit.

A miniszter – a Fidesz felvetésére reagálva, miszerint felfüggeszti a részvételét a határőrség és a rendőrség összevonásáról folyó ötpárti tárgyalásokon – elmondta: aki a rendőrség és a határőrség integrációjára nemet mond, az egy olyan civilszervezetre mond nemet, ami a rendőrség munkáját felügyelné.

A koalíció is tárgyal a rendőri erőszakról

Információink szerint a szabad demokraták kihelyezett ügyvivői testületi ülésén is téma volt a rendőrségnél kialakult helyzet. Úgy tudjuk, Kóka János a kialakult helyzet megvitatására ismét találkozót kezdeményez majd Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnökkel. A liberális pártvezető megválasztása óta készül a koalíciós szerződés áttekintésére, de március végén csak szakkérdésekben tárgyalt a kormányfővel, például a kihelyezett egészségügyi koalíciós egyeztetésen, de négyszemközti csúcsra nem került azóta sem sor.

Hogy mi a liberálisok álláspontja, azt előrevetítheti az, hogy Gusztos Péter SZDSZ-es frakcióvezető pénteken az Infórádiónak úgy nyilatkozott: "Megfontolandó, hogy helyes volt-e a Belügyminisztérium megszűntetése".

A Kormányszóvivői Iroda közlése szerint a miniszterelnök nyitott az SZDSZ-szel folytatandó egyeztetésekre.


Az ügyészségről elvezetik a csütörtöki felismertetés után a gyanúsítottakat

Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédõ szervezet ügyvivője szerint ennél mélyebbre már nehezen süllyedhet a magyar rendõrség. Schiffer András elképesztõnek tartja, hogy a 21 éves megerõszakolt lány esetében azért derült fény az igazságra, mert az áldozat az átlagnál jobb érdekérvényesítõ képességgel rendelkezett. Részletek >>>

Gyurcsány is megdöbbent

"Felháborítanak és megdöbbentenek azok az esetek, amelyek az elmúlt napokban nyilvánosságra kerültek, és amelyek egyes rendőröket érintenek – áll a kormányfő péntek délelőtti közleményében. – Együttérzésemről biztosítom e visszaélések minden áldozatát, és egyetértek azokkal, akik gyors és világos válaszokat várnak minden most napvilágra került esettel kapcsolatban, hiszen a köztársaság rendőrének lenni nem több jogot, hanem több felelősséget kell, hogy jelentsen."

videó: juj.hu

Gyurcsány kifejti, hogy mindannyiunkat némi reménnyel tölthet el, hogy "a rendőrség maga állt élére egyfajta megújulási-megtisztulási folyamatnak", rendőri felderítés nyomán derültek ki az esetek.

"Mindezek ellenére a bűn még bűn marad, ami kétszer olyan súlyos erkölcsi és jogi megítélés alá esik, ha azt a köztársaság és annak polgárainak védelmére felesküdött egyenruhások követik el. A mai napon ezért arra utasítottam a Rendészeti és Igazságügyi Minisztériumot vezető minisztert, hogy rendelje magához a rendőrség vezetőit, tájékozódjon az ország biztonságérzetét alapvetően meghatározó ügyekben, és hozzon meg minden határozott és hatékony intézkedést annak érdekében, hogy az említettekhez hasonló, a rendőrséggel szembeni közbizalmat aláásni képes jelenségeket felszámolja." – zárul a miniszterelnök közleménye.