Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Ötvenmillióért szabadulhatna a pázmányos ámokfutó

2003.07.21. 08:51
A Pest Megyei Bíróság ötvenmillió forint óvadék ellenében ügye jogerős elbírálásáig szabadlábra helyezné azt a férfit, aki 2001 decemberében Piliscsabán egy géppisztolysorozattal életveszélyesen megsebesítette főnökét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem udvarán.
A férfi azt sérelmezte, hogy el akarták bocsátani munkahelyéről, ezért elektromos hibát okozott az egyetemi hálózatban, majd amikor főnöke annak kijavításához hozzálátott, lesből tüzet nyitott rá. A villanyszerelő a csodával határos módon túlélte a támadást, a tettest rövid idő alatt elfogták, és emberölés kísérletének vádjával büntetőeljárást indítottak ellene.

Eddigi a legagyobb

Az ügyészség - írja a Népszabadság a Korridor beszámolója alapján - azt szeretné, ha a férfi a bíróság jogerős döntéséig előzetes letartóztatásban maradna, ezért megfellebbezte az óvadék ellenében történő szabadlábra helyezésről szóló döntést. A Fővárosi Ítélőtábla várhatóan a héten dönt az ügyészi fellebbezésről.

Az óvadékrendszer július elsejei újbóli bevezetése óta ez volt a legnagyobb összeg, amit ki kellene fizetnie egy gyanúsítottnak azért, hogy a büntetőeljárás befejezéséig szabadlábon védekezhessen.

Korábban huszonötmillió forintos óvadékot kért a Fővárosi Bíróság a kábítószer-kereskedelemmel gyanúsított és hónapok óta előzetes letartóztatásban lévő Száva Lajostól azért, hogy a jogerős ítéletig szabadlábon védekezhessen.