Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Megütötte fegyőrét az óvadékkal szabadult férfi

2003.08.06. 11:58
A veszprémi utcán felismerte volt fegyőrét az a férfi, aki Magyarországon elsőként szabadult óvadék ellenében. A rendőrség szerint a konkrét cselekmény nem olyan súlyú, hogy indokolt lett volna az elkövetéssel gyanúsított személy őrizetbe vétele.
Megütött egy fegyőrt a veszprémi utcán az a férfi, aki az országban elsőként került óvadék ellenében szabadlábra - tájékoztatta szerdán az MTI-t a rendőrség. A 33 éves, büntetett előéletű férfi Veszprémben összetalálkozott a helyi börtön egyik alkalmazottjával, akit trágár kifejezésekkel szidalmazott, majd pofon vágott - közölte Tóth Zoltán, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Nem olyan súlyú

Hozzátette: a Balatonalmádiban lakó férfi ellen a rendőrség hivatalos személy elleni erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást. Tóth Zoltán közlése szerint a támadót a rendőrség nem vette őrizetbe, továbbra is szabadlábon védekezhet. "A hivatalos személy elleni erőszak bűntettén belül a konkrét cselekmény nem olyan súlyú, hogy indokolt lett volna az elkövetéssel gyanúsított személy őrizetbe vétele" - mondta. Hozzáfűzte: a támadó kihallgatása folyamatban van, s ha olyan körülmény merülne fel, ami az őrizetbe vételét indokolná, akkor ezt megteszi a rendőrség.

A férfit a Veszprém Megyei Bíróság az országban elsőként helyezte július elsején hárommillió forintos óvadék ellenében szabadlábra, miután két és fél évet töltött előzetes letartóztatásban. A férfit emberölés előkészületével, lőfegyverrel való visszaéléssel, fegyvercsempészettel, garázdasággal és rongálással vádolja az ügyészség. A Veszprém Megyei Bíróság elnökhelyettese, Kármán Miklósné a szabadlábra helyezéskor az MTI-nek elmondta, hogy az eljárás adatai szerint ezúttal mégsem egy megrögzött, veszélyes bűnözőről van szó, a történteket alapvetően a féltékenység motiválta.

Csak készpénzben

Az új jogintézmény célja, hogy a terhelt fogva tartása nélkül biztosítsák a hatóságok részére történő rendelkezésre állását, az eljárási cselekményeknél való megjelenését. Az óvadék összege a jogerős elítélés esetén is visszajár. Csak abban az esetben veszíti el a terhelt a befizetett pénzt, ha nem tartja be az óvadék szabályait. Az óvadék összegét csak készpénzben lehet befizetni, és ezt bárki, nemcsak természetes személy, de cég, alapítvány vagy egyesület is megteheti.