Oszkár
20 °C
29 °C

Oxigénpalack robbanása lyukaszthatta ki a Boeinget

2008.07.27. 08:47
Ausztrál szakértők feltételezik, hogy oxigénpalackoknak a csomagtérben való felrobbanása okozhatta a héten a hatalmas lyukat a Quantas légitársaság utasszállító gépén.

Az ausztrál légitársaság Boeing-747 típusú gépe 365 utassal és legénységgel a fedélzetén Hongkongból Melbourne-be tartott pénteken, amikor 8800 méteres magasságban robbanás történt és háromméteres lyuk keletkezett a gép törzsén. Hatezer méteres süllyedés után a gép kényszerleszállást hajtott végre a Fülöp-szigeteki főváros, Manila repülőterén.

Klikk a képre!

Ha az oxigénpalackok robbanásával kapcsolatos feltételezés beigazolódik, a vizsgálat eredménye hatással lehet a világszerte közlekedő más Boeing-747 gépekre is. Két elsősegélynyújtó oxigénpalack van elhelyezve körülbelül ott, ahol a lyuk keletkezett - mondta Peter Gibson, az ausztrál légi közlekedési hatóság szóvivője. Egyelőre nem biztos, hogy ez volt az incidens oka, de egyértelműen ez az egyik fontos irány, amelyben folyik a vizsgálat, mondta Gibson. Az incidensről készült elsődleges jelentést várhatóan harminc napon belül teszik közzé. Manilában az ausztrál közlekedésbiztonsági iroda nyomozói közölték, hogy nem találtak robbanóanyagra utaló nyomokat a repülőgépen, illetve az utasok csomagjaiban. Neville Blyth, az iroda vezető nyomozója közölte, hogy a gép egyik oxigénpalackjának nyoma veszett, de egyelőre nem kívánt arról beszélni, hogy az okozta volna a balesetet.

Élmény

"Borzasztó robajt hallottunk, aztán fadarabok és törmelékek repültek az első osztály felé" - számolt be az AP-nek Dr. June Kane, aki a gépen ült. - "Halálosan rémisztő volt az egész, de azt kell hogy mondjam, mindenki nagyon nyugodt maradt." "Tudtam, hogy kilyukadt a gép törzse, de fogalmam sem volt, mi történik" - mondta egy másik utas.

Valaki látta, hogy tárgyak esnek ki a gépből, miközben az utazómagasság 12 ezer méterről gyorsan 7500-ra csökkent, és az utasok füle pattogott a gyors nyomásváltozástól. Egy utas a BBC-nek felidézte, hogy pár pillanatig mindenki nagyon megrémült. "Aztán arra koncentráltunk, hogy felvegyük az oxigénmaszkokat. Csendben voltunk és nyugodtak maradtunk, de amikor leszálltunk, óriási volt a megkönnyebbülés. Mindenki megtapsolta a pilótát."

A gép 346 utassal és 19 fős személyzettel szerencsésen leszállt Manilában. Ekkor derült csak ki, hogy a nyomáscsökkenést egy 2,5-3 méteres, a poggyásztértől az utaskabinig érő lyuk okozta a gép törzsén. A reptér szóvivője szerint a sérült résznél kilazult a padló, alul kilátszott a rakomány, és az álmennyezet egy része is lehullott. "Kiszálláskor több utas is hányt, és látszott rajtuk, hogy tényleg nagyon féltek" - nyilatkozta.