Jenő
-3 °C
6 °C

Nem uzsorakölcsön áll az ózdi kettős gyilkosság hátterében

2008.09.27. 19:07
Miután hitelezőjét lelőtte, pánikba esett, és a szemtanú elhallgattatása miatt végzett áldozatának 9 éves kislányával, állítja a rendőrség.

Nem a klasszikus értelemben vett uzsorakölcsön áll az ózdi kettős gyilkosság hátterében, az elkövető pánikba esett és a szemtanú elhallgattatása miatt végzett áldozatának 9 éves kislányával, mondta Vereckei Csaba ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője szombaton az MTI-nek.

Az 53 éves férfinak nagyobb összeggel tartozott a 23 éves ózdi fiatalember, aki azt nem akarta kiegyenlíteni, ezért a hitelezőjét szerdán egy ózdi telephelyre csalta. Az adós lelőtte a férfit, majd amikor észrevette a kocsiban várakozó kislányt, vele is végzett. Az apa holttestét egy víztartályban, a kislányt az erdőben rejtette el.

Vereckei Csaba elmondta, hogy a fiatalember nagyobb összeggel tartozott az 53 éves férfinak, de erről a gyanúsított szülei sem tudtak. A rendőrfőkapitány szerint nem a klasszikus értelemben vett uzsorakölcsön miatt követte el a gyilkosságokat a fiatalember, ugyanis feltérképezték a kiváltó okokat, amelyek - kivételesen - nem kapcsolhatóak a megyében és országosan is tapasztalható dolgokhoz.

Az uzsorások ellen indított hatékonyabb fellépésről szólva a megyei rendőrkapitány az MTI-nek úgy fogalmazott: összehangolt fellépések és nyomozati eredmények hatására az állampolgárok kezdik elhinni, hogy vannak eszközök a folyamatok megállítására vagy visszafordítására, így az emberek együttműködési készsége is növekedni látszik.

Hozzátette: érdemes tudatosítani az emberekben, hogy az uzsorások követeléseinek semmilyen jogi alapja nincs, és ha a hatóságokhoz fordulnak, meg tudják őket védeni. Megemlítette, hogy úgynevezett uzsoranaptárt készítenek az írni-olvasni alig tudó embereknek. Képregényben ábrázolják az ügyfelek sorsát, ha ilyen jellegű kölcsönt vesznek fel: napról napra, hétről hétre nyomon követhetik, hogyan válnának a kölcsön napjától rövid időn belül nincstelenné.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?