Emőke
-4 °C
9 °C

Kánikula után özönvíz Észak-Angliában

2005.06.20. 10:53
Hétfőre virradóra hatalmas özönvíz zúdult az angliai Yorkshire grófság északi részére, a víz településeket vágott el a külvilágtól, hidakat, utakat mosott el, és autókat sodort magával. Angliában a hétvégén 36 fok körüli kánikula volt, és a meteorológusok előre figyelmeztették a lakosságot, hogy a hőhullámnak valószínűleg özönvízszerű esők vetnek véget.

Településeket mosott el Észak-Angliában a hétfő éjszakai vihar, amely az első idei kánikulának vetett véget. Az áradásokban eltűnt kilenc ember, akiket végül a légierő két helikopteres mentőosztaga talált meg a helmsley-i piactéren, írja a BBC. Egy idősebb nő szívinfarktust kapott, őt szintén mentőosztag mentette ki Hawnbyból.

Az özönvíz Yorkshire grófság északi részére zúdult, településeket vágott el a külvilágtól, hidakat, utakat mosott el, és autókat sodort magával. Helmsley kisvárosban, ahol az egyébként szelíd Rye folyó pillanatok alatt kilépett medréből, több autósnak kellett kiszállnia a kocsiból és a környező fákon kellett menedéket keresniük.

A BBC értesülése szerint a legnagyobb pusztítást Helmsleyben okozta az áradás. A helyiek elmondása szerint még sosem láttak ehhez hasonló áradatot, hétfőn azonban már megkezdték a helyreállítási munkákat.


Suttoni romok (Fotó: EPA)

Angliában a hétvégén 36 fok körüli kánikula volt, és a meteorológusok előre figyelmeztették a lakosságot, hogy a hőhullámnak valószínűleg özönvízszerű esők vetnek véget. A hétvégi forróság négy halálos áldozatot követelt Angliában, mindannyian a hűsítő fürdőzés közben haltak meg.