Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Özönvíz Ausztráliában

2002.02.05. 07:52
Özönvízszerű esőzés, villámgyors áradások és földcsuszamlások pusztítottak kedden Ausztrália keleti partvidéken, ahol egy hónappal ezelőtt még bozóttüzek százaival kellett megküzdeniük a tűzoltóknak. Eközben a meteorológusok közölték: közeledik a Chris nevű ciklon.
Sydneyben két kórházat kellett kiüríteni a kórtermekbe betörő víz miatt, és az ingázók immár második napja szembesültek az útlezárásokkal, mivel az autópályák egy részét elöntötte a víz.

Ausztrália legnagyobb városában, hétfőn több mint 80 milliméter csapadék hullott le, a februári átlagos 116 milliméter közel kétharmada. Néhány elővárosban pedig több száz milliméter eső hullott le. A heves esőzés közben Sydney legnagyobb északi gyorsforgalmi útján tíz autó ütközött egymásnak, de a balesetben szerencsére senki nem sérült meg. A rossz látási viszonyok és földcsuszamlások miatt az egész keleti partvidéken útlezárások voltak.

A heves esőzés és viharos erejű szél főleg Sydneyre volt jellemző, de Új-Dél-Wales szövetségi állam több más városából is komoly anyagi károkról érkeztek hírek. Az időjárási előrejelzések szerint további esőkre lehet számítani, és az áradások átterjedhetnek Új-Dél-Wales északi partvidékére is.

A Reuters jelentése szerint a meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy áradások lehetségesek Ausztrália északnyugati részén is, amelynek partvidékéhez olykor 230 kilométer/órás sebességet is elérő szélvihar kíséretében közeledik a Chris névre elkeresztelt ciklon.