Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Özönvíz Ausztráliában

2002.02.05. 07:52
Özönvízszerű esőzés, villámgyors áradások és földcsuszamlások pusztítottak kedden Ausztrália keleti partvidéken, ahol egy hónappal ezelőtt még bozóttüzek százaival kellett megküzdeniük a tűzoltóknak. Eközben a meteorológusok közölték: közeledik a Chris nevű ciklon.
Sydneyben két kórházat kellett kiüríteni a kórtermekbe betörő víz miatt, és az ingázók immár második napja szembesültek az útlezárásokkal, mivel az autópályák egy részét elöntötte a víz.

Ausztrália legnagyobb városában, hétfőn több mint 80 milliméter csapadék hullott le, a februári átlagos 116 milliméter közel kétharmada. Néhány elővárosban pedig több száz milliméter eső hullott le. A heves esőzés közben Sydney legnagyobb északi gyorsforgalmi útján tíz autó ütközött egymásnak, de a balesetben szerencsére senki nem sérült meg. A rossz látási viszonyok és földcsuszamlások miatt az egész keleti partvidéken útlezárások voltak.

A heves esőzés és viharos erejű szél főleg Sydneyre volt jellemző, de Új-Dél-Wales szövetségi állam több más városából is komoly anyagi károkról érkeztek hírek. Az időjárási előrejelzések szerint további esőkre lehet számítani, és az áradások átterjedhetnek Új-Dél-Wales északi partvidékére is.

A Reuters jelentése szerint a meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy áradások lehetségesek Ausztrália északnyugati részén is, amelynek partvidékéhez olykor 230 kilométer/órás sebességet is elérő szélvihar kíséretében közeledik a Chris névre elkeresztelt ciklon.