Géza
-11 °C
-4 °C

Megtermékenyíthetik magukat az izraeli özvegyek

2003.11.14. 06:55
Megtermékenyíttethetik magukat az izraeli özvegyasszonyok elhunyt férjük spermájával még akkor is, ha ő életében ehhez nem járult hozzá kifejezetten. Szakértők szerint ez példátlan a világon a meddőség elleni küzdelemben. A férfi halála után egy-másfél nap áll az orvosok rendelkezésére, hogy megőrizzék ivarsejtjeit.
Eljákim Rubinstein izraeli főügyész csütörtöki iránymutatása számos izraeli özvegyasszonyt kímél meg attól, hogy bírósági perben érje el célját, ha elhunyt férjétől szeretne gyermeket vagy akár többet. A főügyész szerint azonban az özvegynek nincs joga ehhez, ha férje életében egyértelműen jelezte, hogy spermája nem használható fel özvegye mesterséges megtermékenyítésére. A direktíva élettársakra is vonatkozik - jelentette a Reuters.

Eddig lekések róla

A férj halála után az orvosoknak 24-36 óra áll rendelkezésükre ahhoz, hogy fagyasztással megőrizzék az elhunyt ondóját. Eddig sok olyan özvegy, aki elhunyt férje spermájának megszerzése céljából bírósághoz fordult, lekésett erről a lehetőségről. Az új irányelv szerint a kórházak, klinikák mostantól fogva azonnal teljesíthetik az ilyen irányú kérést. Az irányelv törvényerőre fog emelkedni, ha valaki nem fellebbez ellene, vagy ha a parlament le nem szavazza. Mindkettő valószínűtlen, mert az izraeli bíróságok és a parlament is eléggé liberális a termékenység kérdésében, valamint azért, mert Izrael azon néhány ország egyike a világon, amelyben az állam fizeti az állampolgárok meddőségi kezelését.