Mátyás
-6 °C
1 °C

Káosz és járványveszély Kasmírban

2005.10.12. 14:29
Kaotikus jelenetek közepette osztanak teljesen szervezetlenül segélyeket Pakisztán földrengés sújtotta területein. Túlélők találására már nincs esély, ellenben járványok fenyegetnek.
A káosz képei

Káoszba torkollt a segélyek szétosztása a földrengés sújtotta Kasmírban, jelentette a Guardian. A négy napja éhező túlélők megrohanták és kifosztották a hadsereg segélyszállító kamionjait. "Nem tudok arra várni, hogy tisztességesen szétosszák a segélyeket. Borzasztóan éhes vagyok, elveszem ami nekem jár" - mondta a Guardian riporterének Ali Kán, aki napok óta alig evett valamit.

Kasmírt szinte teljesen elvágta a külvilágtól a becslések szerint negyvenezer halálos áldozatot követelő földrengés. Sok hegyi területre szerdáig is csak szórványosan tudtak segélyeket eljuttatni helikopterekkel. Muzafarabtban, Kasmír pakisztáni részének fővárosában már valamivel jobb a helyzet, több mentőalakulat is dolgozik az áldozatok felkutatásán.

Iszlamabadban még kedden is sikerült túlélőket kimenteni a romok alól, Kasmírban azonban egyre kevesebb az esély erre. A földrengés óta több mint három nap telt el, a szakértők szerint 72 órával a rengések után gyakorlatilag nullára csökken a túlélési esély a romok alatt.

Ennek ellenére még kedden is több mentőalakulat érkezett a térségbe, köztük az Aid24 tíztagú magyar mentőcsapata is. Az Aid24 Muzafarabatban tartózkodó munkatársaival nem sikerült felvenni a kapcsolatot.

A mentésben újabb akadályt jelenthet, hogy a földrengés után nem sokkal folyamatos esőzés kezdődött. A nedves körülmények között kolera-, vérhas- és himlőjárvány is kitörhet.

A földrengés után Pakisztán és India viszonya javulni látszik, ugyanakkor a kasmíri feszültség nem csökkent. India 25 tonnányi segélyszállítmányt küldödd Pakisztánba és engedélyezte a pakisztáni hadsereg helikoptereinek, hogy a kasmíri fegyverszüneti vonal közelében is repüljenek. Kedden ugyanakkor nyolc szakadár fegyveressel végeztek tűzharcban az indiai hadsereg alakulatai.