Gerzson
-3 °C
3 °C

Fosztogatni kezdtek a pakisztáni földrengés túlélői

2005.10.11. 10:45
Bár a pakisztáni kormány Kasmírba irányítja a segélycsapatokat, a földrengés epicentrumában egyre nagyobb az elégedetlenség a mentés lassúsága miatt. Muzafarabatban a túlélők katonai konvojokat fosztogatnak. A magyar segítség még ma elérhet a városba.

Megérkezett Pakisztánba az Aid24 (régi nevén Baptista Szeretetszolgálat) mentőalakulata. "Tizenöt órája érkeztünk meg Iszlamabadba, ahol egy éjszakát el kellett töltenünk" - mondta el az Indexnek Gál Dávid, a segélyszervezet koordinátora.

A magyar mentőalakulat a tervek szerint ma indul tovább katonai helikopterekkel a földrengés által leginkább sújtott, pakisztáni ellenőrzés alatt álló kasmíri területekre. "Muzafarabat városába, az epicentrum közelébe megyünk" - mondta Gál. Az Aid24 tíz emberrel és két mentőkutyával érkezett, elsősorban a túlélők felkutatására és orvosi ellátására készülnek.

"Iszlamabadban mindössze két lakóház dőlt össze, itt több mentőalakulat is dolgozik" - mondta el Gál. Mindazonáltal Pakisztánban jobb a mentőalakulatok koordinálása, mint az Sri Lankán volt a cunami után. Ott a mentés a fővároshoz közeli, a szökőár által kevésbé lepusztított területekre koncentrált, Pakisztánban azonban a hatóságok minden mentőalakulatot a leginkább sújtott kasmíri területekre irányítanak, mondta el Gál.


Klikk a képre!

A segélyszervezet koordinátora nem tudott tájékozódni az áldozatok számáról, mint mondta, most arra koncentrálnak, hogy mihamarabb megkezdhessék a mentést.

A szombati, 7,7 tizedes földrengés a helyi kormányzat becslései szerint legalább negyvenezer áldozatot követelt, pakisztáni illetékesek szerint az áldozatok jelentős része gyermek. Egyesek egy teljes generáció elvesztéséről beszélnek.

A BBC helyszíni jelentése szerint a túlélők körében egyre nagyobb az elégedetlenség a mentés lassúsága miatt. A vitatott hovatartozású, két részre szakadt Kasmír frontterület, ezért utazási korlátozások érvényesek. A földrengés az infrastruktúrát is elpusztította, ezért a mentőalakulatokat kizárólag a pakisztáni hadsereg tudja korlátozott kapacitásaival a helyszínre szállítani.

A segélyek lassúsága miatt egyre több helyről jelentenek fosztogatásokat. Muzafarabatban, ahol tizenegyezer halálos áldozatot becsülnek a hatóságok, a túlélők katonai konvojokra támadtak, ételt, sátrakat zsákmányoltak, jelentette az AFP. A BBC jelentése szerint a helyi boltosok kövekkel felfegyverkezve próbálják üzleteiktől távol tartani a fosztogatókat.

"A legtöbben a kormányt gyalázzák, mert még mindig nem kaptak megfelelő segítséget" - nyilatkozta a BBC-nek egy, a mentésen dolgozó orvosegyetemista.