Alfréd
-2 °C
2 °C

Helytelenítette lánya párválasztását, ezért megölte

2003.11.30. 16:07
"Becsületbeli gyilkosság" áldozata lett egy fiatal pakisztáni lány, miután ügyvéd édesapja nem helyeselte párválasztását. Pakisztánban a házasságkötések zöme még ma is a leány és a fiú családja közötti előzetes egyezségen alapul.
Letartóztattak Pakisztánban egy ügyvédet, aki bevallotta, hogy megfojtotta saját lányát, amiért az nem a család által számára évekkel ezelőtt kiválasztott fiúhoz ment feleségül.

Musarrat Sahu, aki a pakisztáni Pandzsáb tartomány Multan városában folytat jogi praxist, kezdetben azt állította, hogy leánya természetes okok miatt halt meg néhány héttel ezelőtt, a rendőrségi kihallgatás során azonban elismerte, hogy ő áll a gyilkosság hátterében. Az ügyre a pakisztáni Emberi Jogok Bizottságának közbenjárása nyomán derült fény. A bizottság egyik tagja - tudomást szerezve a fiatal nő meggyilkolásáról, és arról a szóbeszédről, hogy esetleg a helyi szokásrendszerben csak "becsületbeli gyilkosságnak" nevezett ügyről lehet szó,- Pervez Musarraf államfőhöz fordult segítségért. Musarraf személyesen utasította Multan város rendőrfőnökét a lány halála körülményeinek felderítésére.

A fiatal férjnek nyoma veszett, sorsáról egyelőre a rendőrségnek nincs értesülése, de a multáni rendőrfőnök szerint a hatóságok keresik őt, épp azért, hogy védelmet ajánljanak neki a leány családjával szemben.

Pakisztánban - főleg persze a falusi közösségekben és törzsi területeken - a házasságkötések zöme még ma is a leány és a fiú családja közötti előzetes egyezségen alapul, és halálos bűnnek számít, ha egy leány a korábbi egyezséget megszegve, érzelmeitől vezettetve választ párt magának. Az ilyen lányokat a család kiveti magából, és nem ritkák a "becsületbeli gyilkosságok", amikor a hitszegő leány életét sem kímélik. A pakisztáni Emberi Jogok Bizottságának adatai szerint csak tavaly 450 leányt, asszonyt öltek meg ilyen okokból saját családtagjaik. A gyilkosok a jogrendszerben meglévő hézagok miatt a legtöbb esetben büntetlenek maradnak.