Benedek
-4 °C
5 °C

Egy óvónő és egy újságíró terjesztette a paksi rémhíreket

2003.05.29. 12:00
Bravúros gyorsasággal elfogtuk azt a személyt, aki a gyanú szerint a lakosságot nyugtalanító sms-ek terjesztett - jelentette be az ORFK székházában tartott sajtótájékoztatón Papp Károly, Fejér megyei rendőrfőkapitány. Kiderült, óvodás gyerek kitalált történetei alapján egy újságíró írta meg az első pánikkeltő sms-t. A magyar kriminológia történetében először fordult elő, hogy a rendőrség információs hálózatokon folytatott forró nyomos "üldözést". Az ügyet a BRFK átvette Fejér megyétől.
Az elmúlt napokban olyan e-mailek és sms-ek keringtek, melyekben felszólítják a lakosságot, hogy zárkózzanak be lakásaikba, a hatalmas mértékben megnőtt paks sugárveszély miatt. A rendőrség kiderítette, hogy az sms szerkesztője egy budapesti újságírónő, aki azután küldte el több ismerősének az üzenetet, hogy telefonon aggasztó híreket kapott egy fővárosi óvónőtől.

A nyomozás adatai szerint az óvónő az óvódás gyerekektől hallott rossz híreket a paksi atomerőműről. A történeteket ezután megosztotta telefonon, szóban több ismerősével, így az eredeti sms-t szerkesztő újságíróval is. Az újságíró többek között egy székesfehérvári ismerősének is továbbadta az üzenetet, aki viszont meg akart győződni annak valóságtartamáról, ezért a megyei katasztrófavédelmi ügyeleten érdeklődött az eset iránt. Ekkor kezdett el nyomozni a rendőrség az ügyben, és szerda este 22 órakor eljutottak az sms megfogalmazójához.

Salgó László országos rendőrfőkapitány a tájékoztatón szakmailag bravúrosnak nevezte a nyomozást. Hangsúlyozta, hogy a magyar kriminológia történetében először fordult elő, hogy a rendőrség az információs hálózatokon folytatott forrónyomos "üldözést", méghozzá sikeresen.

Forrónyomon a hálózaton

A megyei kapitányság szerda délután értesült a pánikkeltő üzenetekről, és rögtön megkezdték a nyomozást közveszéllyel fenyegetés alapos gyanúja miatt. A telefontársaságokkal közreműködve hamar sikerült beazonosítani azt a készüléket, melyről az első pánikkeltő üzenetet küldték. Ez után derült ki, hogy az üzenet szerkesztője, és a rémhíreket először terjesztő személy nem ugyanaz.

Jelenleg folyik a gyanúsított újságíró kihallgatása, az ügyet a BRFK átvette a Fejér megyeiektől. Salgó László hangsúlyozta, a jelenlegi adatok szerint a rémhírterjesztők tette állampolgári felelőtlenség, és semmi politikai tartalmuk nincs. A Btk. szerint a rémhírterjesztő maximum 3 év szabadságvesztéssel büntethető - közölte korábban Magyar György ügyvéd.