Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Rémhírterjesztő paksi emailek és SMS-ek

2003.05.28. 16:31
A paksi üzemzavar ügyében kirendelt miniszteri biztos szerint minden alapot nélkülöznek azok a rémhírkeltő emailek, melyek arra szólítják fel a Paks környéki lakosságot, hogy zárkózzanak be lakásaikba a "hatalmas sugárveszély" miatt - közölte a HavariaPress. Az erőmű vezetése jogi lépéseket fontolgat. A rémhírterjesztőket akár három év szabadságvesztéssel is büntethetik. A rendőrség pánikkeltő SMS-ek miatt nyomoz. Üzenetek terjedtek el arról, hogy robbanás történt a Paksi Atomerőműben.
A paksi atomerőműben történt balesettel kapcsolatos, a szakemberek szerint rémhíreket tartalmazó emailek terjednek. Az egyelőre ismeretlen szerző felszólítja a Paks környékén élőket, hogy zárkózzanak be lakásaikba a "hatalmas mértékben megnőtt sugárveszély miatt".

A paksi üzemzavar ügyében kirendelt miniszteri biztos az Info rádiónak határozottan cáfolta a levél állításait, vagyis hogy súlyos környezetei károk keletkeztek a napokban történt üzemzavar nyomán.

Aszódi Attila elmondta, nem történt újabb baleset, az április 10-én, a kettes blokkban történt baleset óta minden folyamatot kontrolálnak. A miniszteri biztos emlékeztetett rá, hogy korábban valóban súlyos üzemzavar történt, a helyreállítási munkák 1-1,5 évig is eltarthatnak, de a rémhírterjesztő levelek teljesen alaptalanok, és tele vannak szakszerűtlen állításokkal.

Feljelentik a rémhírterjesztőket?

Az atomerőmű vezetősége is határozottan cáfolta a HavariaPressnek, hogy bárminemű alapja volna a levelekben szereplő állításoknak. Nem kizárt, hogy a vezetőség jogi lépéseket is kezdeményez az ismeretlen rémhírterjesztővel szemben.

A Btk. szerint a rémhírterjesztők maximum 3 év szabadságvesztéssel büntethetők - közölte az Info rádió által megszólaltatott ügyvéd, Magyar György.

Bár vasárnap egy feszültségváltó meghibásodott, a szakemberek szerint ez csak teljesítménycsökkenést okozott, környezeti hatása egyáltalán nem volt. A meghibásodott műszert lecserélték, a generátort újraindították.

SMS-ben is riogattak

Közveszéllyel fenyegetés alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozás indult szerdán; előzőleg sms-üzenetek terjedtek el arról, hogy robbanás történt a Paksi Atomerőműben. R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-nek elmondta: a megyei főkapitány különböző hatóságok észrevétele alapján indította meg a nyomozást, mert az eddigi információk szerint Fejér megye területéről indultak az sms-üzenetek.

Az MTI információja szerint a mobiltelefonon terjedő üzenet azt tartalmazta, hogy Pakson felrobbant az atomeromű egyik részlege, a lakosság zárja be az ajtókat, ablakokat, háromszor fürödjenek meg és ne fogyasszanak zöldséget. A gyorsan terjedő szöveges üzenetek pedig alkalmasak voltak arra, hogy pánikot keltsenek széles körben.