Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Földrengés volt Pakson a baleset idején

2003.05.21. 11:40
Kisebb földmozgást észlelt a Földrengésjelző Obszervatórium Paks környékén az atomerőműben bekövetkezett baleset idején. A rengés csak műszerekkel volt érzékelhető, így kizárható, hogy köze lett volna az 1,2 erősségű földrengésnek az atomerőműben bekövetkezett balesethez.
Kisebb földmozgást regisztráltak a paksi atomerőműben április 10-én este, illetve 11-én hajnalban történt gázszivárgás óráiban 15 kilométernyire a reaktortól, ez azonban feltehetően nem volt semmilyen ok-okozati összefüggésben az üzemzavarral. A fővárosi sashegyi Földrengésjelző Obszervatórium szerdai tájékoztatása szerint műszereik regisztrálták, hogy április 11-én 0.10 órakor a Richter-skála szerinti 1,2 magnitúdójú földmozgás volt Pakstól 15 kilométerre délre, Fajsz-Fokto térségében.

A lakosság észre sem vette a földmozgtást

Az intézet közlése szerint "a rengést a lakosság nem érzékelte", "a földrengés vélhetően semmilyen ok-okozati kapcsolatban nem volt a paksi atomerőműben a fűtőanyag-kötegek tisztítása során bekövetkezett üzemzavarral". Magyarország területén évente 100-120 kisebb, 2,5 magnitúdót el nem érő földrengést regisztrálnak, ezek nagy része csupán műszerekkel észlelhető.Az intézet munkatársa az MTI érdeklődésére elmondta: a földrengés már csak azért sem lehet oka a paksi üzemzavarnak, mert tudomása szerint a gázszivárgást eredményező technikai problémák már április 10-én az esti órákban jelentkeztek.

Nem a földmozgás felelős a balesetért

Következménye pedig azért nem lehet a földmozgás az atomreaktorban történteknek, mert csupán április 11-én hajnali két óra körül kezdődtek olyan mechanikai műveletek a reaktorban, amelyeket a szeizmológiai műszerek esetlegesen regisztrálhattak volna. Az intézet munkatársa arra is felhívta a figyelmet: érzékeny berendezéseik földmozgásként detektálnak egyes ipari tevékenységeket is, mint például amikor a daru leejt egy nehezebb tárgyat.

A szakember példaként megemlítette, hogy amikor Angliában lezuhant egy repülőgép, a szeizmológiai hálózat segítségével tudták gyorsan és pontosan meghatározni a becsapódás helyét. Megjegyezte: erős földmozgásnak csupán a Richter-skála szerinti 5-ös, 6-os magnitúdójú rengések számítanak és a 7-es fokozatú okozhat pusztító természeti katasztrófát. Az intézet munkatársa hozzátette: csak azokról a földmozgásokról szoktak azonnal tájékoztatást adni, amelyek emberei tapasztalással is érzékelhetőek.

Az olyan, kis erejű, csupán műszerekkel regisztrálható rengésekről, mint amilyen például április 11-én Pakstól 15 kilométerre következett be, csak a szeizmográfok adatainak összesítését és kiértékelését követően tudnak információt közölni. A nagy mennyiségű, műszerekkel rögzített adatot pedig csak havonta gyűjti és rendszerezi a Földrengésjelző Obszervatórium.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft