Valér
-1 °C
0 °C

Megmarad a Palme-gyilkosság rejtélye

2007.05.28. 21:22
Az 1986-ban a nyílt utcán lelőtt volt svéd miniszterelnök, Olof Palme gyilkosát máig nem találták meg: a legutóbbi nyom egy ősszel talált pisztoly lehetett volna, de az olyan rossz állapotban hevert évekig egy tóban, hogy nem tudták azonosítani.

Lehetetlen megállapítani, hogy a tavaly ősszel egy tó fenekén talált pisztoly kapcsolatba hozható-e Olof Palme svéd miniszterelnök 1986-os meggyilkolásával - jelentette be hétfőn a svéd rendőrség. A Smith and Wesson típusú pisztolyt egy svéd bulvárlap értesülése alapján találták meg búvárok tavaly novemberben Svédország középső részén, a Dalarn-tóban. A lap nem árulta el, honnan származott a tipp.

Mint a rendőrség közölte: a fegyver túlságosan rossz állapotban van ahhoz, hogy DNS-nyomokat vagy ujjlenyomatokat vegyenek róla. Összehasonlították a Palme-gyilkosság helyszínén talált lövedékekkel is, de ez sem vezetett eredményre. "Túl rozsdás ahhoz, hogy bármilyen következtetést vonjuk le arról, hogy használták-e a gyilkosságban vagy bármely más bűntényben" - mondta egy rendőrségi szóvivő.

<> Novemberben a Palme-ügy egyik vezető nyomozója azt mondta, a vízben talált fegyver sorozatszáma azt mutatja, hogy egy közeli kisvárosban történt 1983-as postarablásnál használták. A mockfja:rdi rabláshoz használt fegyver után régóta kutattak a Palme-ügy nyomozói is, mert az ott talált golyók kémiai összetétele megegyezett a gyilkosság helyszínén találtakéval. A rendőrség azt remélte, a fegyver vizsgálatával világos válaszokat kap. "De nem kaptunk" - mondta a szóvivő. Mint mondta, a svéd hatóság fontolgatja, hogy nemzetközi szakértőktől kér segítséget a pisztoly vizsgálatához.

Olof Palme miniszterelnököt 1986. február 28-án este Stockholm belvárosában közvetlen közelről lőtték le. A gyilkosság elkövetőjét máig sem sikerült kézre keríteni. Az egy időben fő gyanúsítottnak tartott, később felmentett Christer Pettersson 2004 szeptemberében meghalt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!