Mátyás
-6 °C
1 °C

Járvány miatt elmaradhat a pamplonai bikafuttatás

2005.03.31. 11:06
Elterjedt a kéknyelv-kór Spanyolországban, néhány területet karanténná nyilvánítottak. A bikákat akár meg is ölheti a szúnyog által terjesztett vírus, amely az emberre egyébként nem veszélyes. Az a terület is járvány sújtotta zónának számít, ahonnan a nevezetes pamplonai bikafuttatás főszereplőinek többsége származik.

Egy szúnyog által terjesztett vírus miatt különös betegség, a kéknyelv-kór fenyegeti a spanyol bikákat, veszélyeztetve a bikaviadalok és a pamplonai bikafuttatás programját.

Spanyol sajtóinformációk szerint ma már a tenyésztők 65 százalékának bikáit érinti az egyébként ritka betegség, és a járvány miatt az állatok nem szállíthatók el a fertőzött területekről, legfeljebb a vágóhídra.

A kéknyelvkórt szúnyog által terjesztett vírus okozza, és a betegség, ami nem veszélyes az emberre, a bikákat akár meg is ölheti. Tünetei nincsenek, csak laboratóriumi vizsgálatok mutatják ki a lappangó kórt, ami oltással egyébként megakadályozható.

Pamplonai vész

Pamplona 2003
Klikk a képre!
A híres pamplonai bikafuttatás állatfőszereplőinek nagy része a karanténnak nyilvánított területről származik, így elképzelhető, hogy idén elmarad a júliusi látványosság, és számolni kell a bikaviadalok számának csökkenésével is.

A bikaviadalok iparágában dolgozók túlságosan szigorúnak tartják a járvány elleni intézkedéseket, és felhívják a figyelmet a tilalom gazdasági, kulturális és szociális következményeire. A krízis több ezer munkahelyet veszélyeztet, mivel hatása az egész vendéglátóiparban megmutatkozik majd.

A bikatenyésztők képviselője szerint az állatok biztonságosan elszállíthatók a tiltott zónából és vissza, anélkül, hogy a fertőzött egyedek átadnák a betegséget. A spanyol kormány és a szakmai szervezetek képviselői folyamatosan tárgyalnak a kéknyelv-kór okozta krízisről.