Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Pandákat is kitelepítettek a földrengés miatt

2008.05.23. 15:27
A földrengés miatt a lakosság nem szállít bambuszt az óriáspandák élelmezéséhez, a felhalmozott készletek pedig egy hét múlva kimerülnek. így hat medvét táplálékdúsabb vidékre szállítottak át a Volung rezervátumban. Két pandát a földrengés óta nem találnak.

Az élelemhiánytól tartva hat óriáspandát szállítottak el pénteken a szecsuani földrengés utáni legnagyobb károkat szenvedett rezervátumból. Az óriáspandák életének kutatásával foglalkozó Vencsuan (Wenchuan) járásban található Volung (Wolong) rezervátum mindössze 30 kilométerre fekszik a földrengés epicentrumától. A központban nevelt pandák közül egy sem pusztult el, a gondozóknak azonban az összedőlt menedékekből csak néhányat sikerült helyreállítaniuk.

Vízből jelenleg nincs hiány, az élelemellátással viszont már súlyos gondot vannak, mondta az állami erdészeti hivatal munkatársa, hozzátéve, hogy a pandák egyik alapvető eledelének számító bambusz szállítását a földrengés miatt függesztette fel a helyi lakosság.

A földrengés után több tonna bambuszrügyet, almát, szójababot, tojást, tejport és orvosságot halmozott fel a központ, ám ezek a készletek legfeljebb egy hétre elegendők. A Volung rezervátumban összesen 86 pandát tartanak számon, beleértve azokat az állatokat is, amelyeket más állatkerteknek adtak kölcsön. A földrengés után elkóborolt óriáspandák közül kettőt továbbra sem találnak.