Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Hétfőn bíróság elé áll Pándy Belgiumban

2002.02.17. 18:18
Két felesége és négy gyermeke meggyilkolásával vádolják a magyar származású Pándy Andrást, akinek pere hétfőn kezdődik Belgiumban. A vádirat szerint Pándy a gyilkosságok mellett vérfertőző viszonyra kényszerítette két leányát, Ágnest és Timeát, valamint fogadott lányát, Tündét. Tárgyi bizonyíték és közvetlen tanú híján a bíróságnak a jelek szerint főleg a szintén gyilkossággal gyanúsított Pándy-lány vallomása alapján kell döntenie, aki korában részletesen beszámolt a gyilkosságokról.
Az 1956 óta Belgiumban élő magyar protestáns segédlelkészt családtagjai eltűnése miatt 1997. október 17-én tartóztatták le. A rendőrség két volt felesége és négy gyermeke meggyilkolásával gyanúsította Pándyt. Egyik leánya, Ágnes, aki évekig vérfertőző viszonyban élt apjával, szintén letartóztatásban van.

Pándy mindent tagad

Az elsőszámú gyanúsított, Pándy András a négy és fél évnyi előzetes fogva tartás alatt következetesen tagadta az ellene felhozott vádakat, és azt állítja, hogy semmi köze feleségeinek és gyerekeinek eltűnéséhez, sorsukról nem tud. A rendőrök korábban csontokat találtak Pándy brüsszeli házában, ám azokról később megállapították: nem az eltűnt családtagoktól származtak.

Ágnes részletes beismerő vallomást tett, amelyben azt állította, hogy apja felbujtására és utasításai szerint ő ölte meg apja két feleségét, köztük tulajdon anyját, továbbá két fivérét. Két húga meggyilkolását azonban tagadja: Timeát megpróbálta megölni, de elvétette, s őt végül apja ölte meg, Tünde sorsáról pedig állítása szerint semmit sem tud. Apja azzal próbálja hiteltelenné tenni Ágnes vallomását, hogy szerinte lánya egy szekta agymosásának áldozata, és képtelenségeket hord össze.

Vérfertőzés

Ugyancsak vádolják Pándyt azzal, hogy vérfertőző viszonyra kényszerítette két vérszerinti lányát, Ágnest és Timeát, valamint fogadott lányát, Tündét. Ágnes ellen szintén a hat családtag meggyilkolásának vádját emelik, de a természetellenes viszony nála nem szerepel a vádpontok között.