Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Pándy tagadja bűnösségét

2002.02.20. 17:34
Minden vádpontban tagadott a sorozatgyilkossággal vádolt Pándy András a szerdán kezdődött büntetőperében. Magát Alfred Dreyfushoz hasonlította. A zsidó katonatiszt ügyében hozott döntés a francia igazságszolgáltatás leghírhedtebb kisiklása volt.
Tagadta bűnösségét és Alfred Dreyfushoz hasonlította magát szerdán Pándy András magyar származású belgiumi protestáns segédlelkész a gyilkosságok vádjával a brüsszeli esküdtszéken ellene folyó büntetőperben.

A vád

A vádirat szerint Pándy András megölte első és második feleségét, valamint két vér szerinti és két örökbefogadott gyermekét, továbbá megerőszakolta három lányát. A hétfőn kezdődött büntetőperben másodrendű vádlottként szerepel Pándy Ágnes nevű lánya, aki a vád szerint részt vett öt gyilkosságban, köztük saját édesanyjának a megölésében is.

Áldozatnak tartja magát

Pándy András szerdán az esküdtszéken tett első vallomásában valamennyi vádpontot tagadott, büntetőperét pedig a - francia igazságszolgáltatás leghírhedtebb kisiklását jelentő - Dreyfus-perhez hasonlította. Pándy szerint a Dreyfus-perhez hasonlóan az ellene folyó eljárás is két felvonásból áll: az első a bírósági ítélethozatalig tart, a második pedig azután kezdődik majd.

"Több embert ítéltek halálra szavakkal, mint fegyverrel" - idézte a Reuters a segédlelkészt, aki a vele szembeni vádakat a lejáratására irányuló hazugságoknak, az ügyében lefolytatott vizsgálatot pedig egyoldalúnak nevezte.

Alfred Dreyfus zsidó származású francia katonatisztet 1894-ben megalapozatlanul ítélte el egy francia bíróság Németország javára folytatott kémkedés vádjával. Dreyfus öt évet letöltött a rá kiszabott életfogytiglani szabadságvesztésből, mielőtt az ügyében indított, egész Franciaországot megosztó kampány eredményeként rehabilitálták.