Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Pándy tagadja bűnösségét

2002.02.20. 17:34
Minden vádpontban tagadott a sorozatgyilkossággal vádolt Pándy András a szerdán kezdődött büntetőperében. Magát Alfred Dreyfushoz hasonlította. A zsidó katonatiszt ügyében hozott döntés a francia igazságszolgáltatás leghírhedtebb kisiklása volt.
Tagadta bűnösségét és Alfred Dreyfushoz hasonlította magát szerdán Pándy András magyar származású belgiumi protestáns segédlelkész a gyilkosságok vádjával a brüsszeli esküdtszéken ellene folyó büntetőperben.

A vád

A vádirat szerint Pándy András megölte első és második feleségét, valamint két vér szerinti és két örökbefogadott gyermekét, továbbá megerőszakolta három lányát. A hétfőn kezdődött büntetőperben másodrendű vádlottként szerepel Pándy Ágnes nevű lánya, aki a vád szerint részt vett öt gyilkosságban, köztük saját édesanyjának a megölésében is.

Áldozatnak tartja magát

Pándy András szerdán az esküdtszéken tett első vallomásában valamennyi vádpontot tagadott, büntetőperét pedig a - francia igazságszolgáltatás leghírhedtebb kisiklását jelentő - Dreyfus-perhez hasonlította. Pándy szerint a Dreyfus-perhez hasonlóan az ellene folyó eljárás is két felvonásból áll: az első a bírósági ítélethozatalig tart, a második pedig azután kezdődik majd.

"Több embert ítéltek halálra szavakkal, mint fegyverrel" - idézte a Reuters a segédlelkészt, aki a vele szembeni vádakat a lejáratására irányuló hazugságoknak, az ügyében lefolytatott vizsgálatot pedig egyoldalúnak nevezte.

Alfred Dreyfus zsidó származású francia katonatisztet 1894-ben megalapozatlanul ítélte el egy francia bíróság Németország javára folytatott kémkedés vádjával. Dreyfus öt évet letöltött a rá kiszabott életfogytiglani szabadságvesztésből, mielőtt az ügyében indított, egész Franciaországot megosztó kampány eredményeként rehabilitálták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?