Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nem kereskedett szervekkel Pándy

2004.12.07. 15:30
Végleg befejeződik a Pándy-ügy Belgiumban, mivel nem találtak semmilyen bizonyítékot arra, hogy a magyar származású segédlelkész, Pándy András annak idején emberi szervek kereskedelmével is foglalkozott volna.
Pándy Andrást 2002 márciusában egy belga bíróság életfogytiglani börtönre ítélte két feleségének és négy gyerekének meggyilkolása miatt. Bűntársa, Ágnes nevű lánya 21 év börtönt kapott. Miután 2002-ben elítélték a lelkészt és lányát, 2003-ban felbukkant egy új vádpont, amely szerint Pándy a gyilkosságok mellett emberi szervek kereskedelmével is foglalkozott.

Vád: szervkereskedelem

A vádat megalapozó állítást Pándy egyik szomszédja, egy egykori rendőr fogalmazta meg, de bizonyítékkal nem szolgált, csak különböző híresztelésekre hivatkozott. Bár a hatóságok eleve valószínűtlennek tartották a vádat, biztonság okáért tavaly decemberben hivatalos vizsgálatot indítottak. Bűnügyi szakértők szálltak ki Pándy egykori házaihoz, s megvizsgálták a kertekben lévő hatalmas betonciszternákat, amelyekben állítólag egykor az emberi testrészeket elrejtették.

Mivel a holttesteket nem találták meg, az esküdtek Pándy lánya, Ágnes vallomása és a házkutatás során megtalált eszközök alapján döntöttek. Hitelt adtak annak a bizonyítási kísérletnek is, amely arra irányult, hogy erős savval lehetséges a holttestek eltüntetése. A nyomozók azonban sem a vegyi, sem a genetikai vizsgálatokkal nem tártak fel gyanús dolgokat, a vizsgálóbíró azzal a javaslattal küldte a dossziét az ügyészséghez, hogy zárják le az ügyet.